Trenutno se predvaja:
19. julij 2019 ob 12:04 Novice

Renče-Vogrsko: ustavljeno izvajanje pobud iz participativnega proračuna

V občinski upravi to opravičujejo z ohranjanjem finančne likvidnosti, po drugi strani pa zagotavljajo, da je denar za izglasovane projekte na posebnih postavkah v proračunu. V posameznih zaselkih so nad takšnim ravnanjem občinskega vodstva razočarani.
Radio Koper/Občina Renče-Vogrsko|Kulturni dom Bukovica, v katerem je tudi sedež občine Renče-Vogrsko.
Uresničevanje pobud, ki so bile izglasovane v okviru letošnjega participativnega proračuna občine Renče-Vogrsko, je zaradi drugih prednostnih naložb ustavljeno. Foto: Radio Koper

V zaselku Mohorini v krajevni skupnosti Renče so si ureditev srečevališča oziroma prostora za druženje, z otroškimi igrali in zunanjim fitnesom, omislili pred šestimi leti. Prvi del pobude so krajani izglasovali, drugi del pa ni šel skozi sito participativnega proračuna, z obžalovanjem ugotavlja Edi Prošt:

"Ker se je pač vmes zamenjala tudi že oblast. In zdaj lahko samo nemo opazujemo, kako smo bili najprej obveščeni o tem, da je zmanjkalo denarja, da bi kar koli realizirali. Niti nam niso kakor koli razložili ali pokazali, kakšni so načrti. Tako kot je bilo pač v prejšnjih časih pod Bucikom. Vse to se nadaljuje, ker v bistvu ostajajo ljudje v Renčah isti."

Na neuresničeno pobudo Mohorincev zdaj spominja samo betonski podstavek ob ekološkem otoku. A župan Tarik Žigon zagotavlja:

"Bomo pa to uredili, prav tako tisto počivališče. Klopi so tudi že narejene ter stojala za kolesa in miza. Da se bo lahko uredilo prostor za piknik, kakor so si krajani želeli. Tudi dovoz materiala bo, ampak v sodelovanju s krajevno skupnostjo Renče. Ta bo financirala določen del, deloma pa bomo stroške pokrili z občinskim denarjem. To bomo uresničili."

Začeli bodo avgusta, stalo naj bi prek pet tisoč evrov, razpis za participativni proračun 2020 pa bodo objavili v oktobru, napovedujejo še v občinski upravi Renče-Vogrsko.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki