Trenutno se predvaja:
4. julij 2020 ob 13:11 Novice

Reportaža s slovenskih plaž

Minuli konec tedna so kopališča ob slovenski obali pokala po šivih. Povsem drugače je bilo v soboto dopoldan. Na urejenih kopališčih varnostniki štejejo obiskovalce in če številke presežejo dovoljene zmožnosti, vstop na plažo odsvetujejo.
Na osrednji portoroški plaži v soboto dopoldan (še) ni bilo gneče. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
Na osrednji portoroški plaži v soboto dopoldan (še) ni bilo gneče. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
V Izoli je bilo na kopališču Svetilnik precej živahno. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Na Centralni portoroški plaži je bilo dopoldan občutno manj obiskovalcev. Večina je na kopališču in pomolih upoštevala priporočila o varnosti razdalji, kar so nam potrdili tudi nekateri kopalci:

"Upoštevajo varnostno razdaljo, danes ja, prejšnji teden ni bilo ravno tako. Ampak verjetno bo tudi danes kakšna težava, če bo preveč ljudi. Se držimo bolj zase, ne hodimo preveč naokrog, edino na plažo bolj zjutraj. Sama skočim v trgovino brez otrok in je to to."

"Kulturno, varno, za zdaj je tako. Za zdaj ni preveč ljudi. Bomo videli, kako bo popoldne. Bolj zase se držimo."

Obiskovalce na priporočeno razdaljo opozarjajo tudi table in označbe, je povedal reševalec iz vode Jaka Đula:

"Danes se večinoma držijo te razdalje, v zadnjih dneh pa smo opozorili nekaj ljudi. Predvsem gre za to, da se postavijo preblizu zlasti na pomolih."

V Kopru je bilo že dopoldne precej ljudi. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

V Izoli je bilo opaziti običajen poletni vrvež. Tudi na obeh kopališčih v Kopru ni bilo pretirane gneče. V Žusterni je bilo kopalcev zelo malo, na kopališču Mokra mačka ob mestnem jedru je bilo ljudi več, a še vedno je bila razdalja med brisačami dovolj velika. Na vhodu nam je varnostnik povedal:

"Stanje je trenutno vredu, ko bomo dosegli limito, bomo prekinili vstop, oziroma priporočili, da se ne gre naprej. Zaenkrat štejemo ljudi, ki prihajajo in odhajajo."

Na obeh mestnih kopališčih velja posebni varnostni režim, ki določa, da je lahko naenkrat na kopališču omejeno število ljudi. Na koprski plaži je lahko tako do 500 obiskovalcev, v Žusterni pa 700. V primeru prevelike zasedenosti obiskovalcem svetujejo, da plažo obiščejo kasneje.

Tjaša LotričZadnji prispevki