Trenutno se predvaja:
22. april 2021 ob 09:48 Novice

S prenovo mestne tržnice želijo spodbuditi prodajo lokalno pridelane hrane

Ajdovska občina je v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Ajdovščina in društvom Špajza začela projekt prenove mestne tržnice.
Upajo, da bodo s prenovo povečali število prodajalcev na tržnici, ki jih trenutno ni veliko. Foto: Radio Koper
Upajo, da bodo s prenovo povečali število prodajalcev na tržnici, ki jih trenutno ni veliko. Foto: Radio Koper

S tem si želijo prispevati k večji prodaji in potrošnji lokalno pridelane hrane. Pripravili bodo tudi več izobraževalnih vsebin in delavnic. Del pokritega tržnega prostora na ajdovski tržnici bodo začeli prenavljati predvidoma septembra, je povedal vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve na občini, Janez Furlan: "Prenovili bomo celotno komunalno infrastrukturo, sistem ogrevanja in hlajenja, namestili novo tržno opremo, naredili bomo prostor bolj prijazen za prodajalce in kupce."

Prav neprimerni prostori so po Furlanovem mnenju eden od razlogov, da se, kljub številnim domačim ponudnikom, mnogi ne odločijo za prodajo na mestni tržnici. Vzorniki Ajdovcev so Idrijčani in Cerkljani, ki so pred desetletjem odprli pokrito tržnico in oblikovali skupino ponudnikov. Marsikomu je bila to odskočna deska, prinesla je tudi razvojni pospešek, je dejala Polona Kavčič iz Idrijsko-cerkljanske razvojne agencije: "Opažamo izredne napredke pri vključevanju lokalne hrane v lokalne zavode, razvija se turistična in kulinarična ponudba, sami ponudniki se razvijajo, krepi se neposredni stik med ponudniki in kupci, število delovnih mest se veča, stalno se izobražujemo."

Ponudnike na Ajdovskem že tretje leto uspešno povezuje društvo Špajza, ki bo dobro prakso zdaj preneslo v ta občinski projekt. Mirjana Bužanin ob tem pojasnjuje: "Mislim, da je nujno izobraziti kupce, da lokalno pridelane hrane ne gledamo le iz finančne perspektive, češ da je draga. Na te reči je potrebno gledati v smislu spodbujanja kmetijstva v dolini, da ostaja evro doma in da so te verige izjemno kratke."

Vrednost projekta je 200 tisoč evrov, 140 tisoč evrov bo prispeval evropski sklad za razvoj podeželja. V fazi projektiranja pa je tudi prenova zunanjega dela tržnice.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki