Trenutno se predvaja:
17. julij 2019 ob 13:31 Novice

Sadjarji so z letošnjim pridelkom breskev zadovoljni, manj z odkupno ceno

Pridelek breskev v Vipavski dolini kaže na kakovostno in količinsko zelo dobro letino. Kamen spotike je kot običajno cena, ki jo za odkup ponuja Fructal.
BoBo
Fructal je osnovno ceno za breskve postavil pri 23-ih centih, medtem ko odkupna cena za blagovno znamko Vipavska breskev ostaja enaka lanski - 28 centov. Foto: BoBo

Fructal je osnovno ceno za breskve postavil pri 23-ih centih, medtem ko odkupna cena za blagovno znamko Vipavska breskev ostaja enaka lanski - 28 centov. Z višjo ceno spodbujajo lokalno pridelavo vipavskih breskev in obnovo obstoječih nasadov, sporočajo iz ajdovskega živilca. Za kaj več nam predsednika uprave Luko Jejčiča ni uspelo priklicati. Zato pa so bolj zgovorni pridelovalci. Kalinovi iz Zalošč oddajajo breskve tudi v Fructal, večino pa prodajo sami, za začetek po dva evra za kilogram, poudarja Bojana Kalin:

"Ker si s Fructalom ne moremo nič pomagat. Cena je prenizka. Očitno jim ni do tega, da podpirajo kmeta."

Radovan Štor iz Velikih Žabelj pričakuje 15 do 20 ton breskev, od dveh do pet ton jih bo oddal v Fructal:

"Cena je pač tržna za Fructal, za nas je trg drugi, ne Fructal. Njim pač prodamo viške, ki nam ostanjejo in to je to."

V Kmetijski zadrugi Vipava pričakujejo, da bo pogodbe za oddajo breskev podpisalo enako število kot lani - 50 do 60 sadjarjev, skupna količina naj bi znašala 250 ton. Fructalu je cilj obnova nasadov, dodaj predsednik zadruge Aleš Kosovel:

"Vendar ni zaznati nekih večjih obnov. Mislim, da ni samo cena tista, ki ne opravičuje ekonomije sadovnjakov."

Višji hektarski donos preprečujejo tudi veliko odmiranje breskovih dreves, bolezni in težave z namakanjem, dodajajo v vipavski zadrugi.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki