Trenutno se predvaja:
21. november 2020 ob 08:33 Novice

Sanacija plazu na območju Podmarka po 20 letih še ni zaključena

Novembrsko izredno deževje pred 20 leti je na Primorskem sprožilo več plazov večjega obsega. Za odpravo njihovih posledic je bil sprejet poseben zakon. Zemljina je zdrsnila tudi v Šempetru, na območju Podmarka.
Stanislav Črvič je v živo gledal, kako zemlja drsi na cesto. Plaz se je naslonil na eno izmed stanovanjskih hiš in jo precej poškodoval. Foto: Radio Koper
Stanislav Črvič je v živo gledal, kako zemlja drsi na cesto. Plaz se je naslonil na eno izmed stanovanjskih hiš in jo precej poškodoval. Foto: Radio Koper

Poleg Loga pod Mangartom, Šmihela, Lokavca in Gradišča nad Prvačino je zemljina zdrsnila tudi v Šempetru, na območju Podmarka. Plaz je ogrožal 22 hiš. Intervencija je stekla hitro, kakor tudi sanacija, ki pa sicer še ni v celoti zaključena.

Foto: Radio Koper

Okrog 17 tisoč kubičnih metrov zemlje je splazelo z vrha Podmarka, poveljnik civilne zaščite občine Šempeter - Vrtojba, Stanislav Črvič, se je takrat ravno vračal z ogleda drugih dveh plazov, ko je za sabo zagledal, kako zemlja drsi na cesto. Plaz se je naslonil na eno izmed stanovanjskih hiš in jo precej poškodoval. "Grozilo pa je, da bo zdrsnil pod cesto, kar bi imelo še hujše posledice," je dejal Črvič.

"Skupno je bilo nekje 22 objektov, evakuirali smo 55 stanovalcev, pet hiš pa smo zapečatili do naslednjega dne."

S čiščenjem splazelega materiala so začeli nemudoma in v 12 dneh zaključili intervencijo. Sledila je sanacija.

"Moram reči, da smo s strani države imeli vso podporo. Tako kot so geologi in strokovnjaki naredili načrt sanacije, se je končna sanacija tudi začela. Po dvajsetih letih je ta skalna zložba za oko in glede varnosti enkratna. Dokončati je treba še nekaj malenkosti, malo naprej proti vrhu."

Na ministrstvu za okolje in prostor so pojasnili, da je bilo doslej za stabilizacijo plazu in poškodovane hiše vloženih 300 tisoč evrov, za dokončno sanacijo pa bi potrebovali še slab milijon evrov.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki