Trenutno se predvaja:
2. marec 2021 ob 10:17 Novice

Sanacija poti v Fieso naj bi stekla prihodnji teden

Priljubljeno pešpot med Piranom in Fieso so po zadnjem obilnem deževju sredi meseca spet morali zapreti. Posebej nevarna so večja drevesa, ki jim je zemeljski plaz spodjedel korenine.
Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Odstranjevati naj bi jih začeli v prihodnjem tednu, ko naj bi bil izbran izvajalec. Piranska civilna zaščita ob tem znova opozarja sprehajalce, da je pot smrtno nevarna in naj se nanjo ne podajajo. Nekaterih namreč ne ustavi niti trimetrska ograja z vsemi opozorilnimi tablami.

Drevesa, ki nimajo več trdnih korenih, bi ob morebitni splazitvi za seboj potegnila tudi kamnine, pojasnjuje poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein: "Kar pomeni, da bi bilo lahko za človeka tudi smrtno nevarno." Vstop na pot preprečuje trimetrska ograja. Vendar tudi ta ni dovolj. In posamezniki se na sprehod odpravijo celo z otroki, kar je povsem nerazumno, dodaja Zirnstein. "Celo našli so se vandali, ki so poskušali ograjo prerezat z različnimi kleščami, jo zvijat in tako dalje."

Prehod pod klifom je smrtno nevaren, zato je pot zaprta. Foto: Radio Koper/Lea Širok

V začetku prihodnjega tedna bo predvidoma izbran izvajalec, ki bo pot saniral, da bo spet prehodna. Podžupan Karlo Radovac pojasnjuje, da imajo "... v bodoče za letos predvidenih 130 tisoč evrov v proračunu, ki so namenjeni vzpostavitvi lovilnih mrež na najbolj izpostavljenih delih." To je sicer že druga sanacija poti v dveh letih. Predlani so s klifa odstranili večje nevarne kamne, podzidali ploščad na vstopu s piranske strani in del poti pred Fieso. Koliko časa pa jo bo zaradi erozije klifa še smiselno sanirati, za zdaj ni mogoče napovedati, poudarja Radovac. "Zaenkrat je pač velik pritisk ljudi, saj želijo to pot še uporabljati in smiselno se nam zdi, da bi zdaj to sanirali. V nekem daljšem časovnem obdobju pa je verjetno ta pot obsojena na to, da bo zgrmela ... Ni pa še tako daleč."

Pot med Fieso in Piranom bo znova odprta, ko bo prehodna in dovolj varna, še dodajajo v civilni zaščiti. Globa za kršitelje prepovedi prehoda je od tisoč do tri tisoč evrov. A je redarska služba zaenkrat še nikomur ni izrekla.

Lea Širok


Zadnji prispevki