Trenutno se predvaja:
12. februar 2018 ob 12:31Novice

Se bo iz Lipice v Sežano spet mogoče voziti skozi drevored?

Z vnovično vzpostavitvijo dvosmernega prometa skozi Sežanski drevored v Lipici se strinjajo na občini in ministrstvu za gospodarstvo, zavod za varovanje kulturne dediščine pa temu nasprotuje.
Foto: Radio Koper

Tranzitni promet skozi Kobilarno Lipica je omejen. Jeseni 2015, ko so prenavljali Sežanski drevored, so skozenj uvedli enosmerni promet. Onemogočili so vožnjo iz Lipice v Sežano. Od takrat na občini bijejo plat zvona in zahtevajo dvosmerni promet. Na ministrstvu za gospodarstvo so podporo dobili, posegu v drevored pa nasprotujejo na novogoriškem zavodu za varstvo kulturne dediščine.

Zakaj kvariti kulturni spomenik, kot je Kobilarna Lipica? Poseg bi slabo vplival na vitalnost dreves, poslabšali bi se pogoje za rast, zmanjšala prometna varnost. Tako pojasnjujejo svoje zavrnilno stališče v Novi Gorici.

Kraševci pa: desetletja smo se vozili v obe smeri. Stanislav Renčelj iz Civilne iniciative za Lipico: "Ne gre za tistih par kilometrov, ki jih moramo narediti več, da se vrnemo iz Lipice v Sežano, ampak skozi to se kaže odnos Lipice do okolja."

Na ministrstvu za gospodarstvo so za poseg že zagotovili denar, 115.000 evrov. Po projektu bi vsa drevesa ostala, cesto bi dodatno tlakovali s kamnitimi kockami in uredili dve izogibališči. Hitrost bi omejili na 20 kilometrov na uro, vožnjo avtobusov in tovornjakov prepovedali. Marko Drofenik: "Gre za začasno rešitev, ki je usklajena z občino Sežana. Občina pripravlja spremembo občinskega prostorskega načrta in naj bi v naslednjih dveh do treh letih zgradila obvozno cesto ob zidu, ob Kobilarni Lipica."

Omenjeno obvozno cesto ob zunanji strani lipiškega zidu so v lanski pomladi na občini Sežana že vnesli v prostorski načrt. "S tem smo seznanili tudi ministrstvo za gospodarstvo in tudi ministrstvo za kulturo. S tem se strinjajo. Da ne bi zdaj postopek pridobivanja soglasij trajal v nedogled ...," upa Renčelj."

Zaradi pritožbe mora o dvosmernem prometu skozi drevored odločiti ministrstvo za kulturo, sežanski svetniki pa bodo problematiko obravnavali v četrtek na seji občinskega sveta.

Prispevek Irene Cunja:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki