Trenutno se predvaja:
20. januar 2021 ob 09:03 Novice

Šempeter-Vrtojba: Na območju nekdanje vrtnarije bo zrasel stanovanjski kompleks

Elitno zemljišče v Šempetru na območju nekdanje vrtnarije Lada je od DUTB kupil slovensko-nemški par, ki bo tam zgradil stanovanjsko sosesko.
Foto: Primorske novice/Leo Caharija
Foto: Primorske novice/Leo Caharija

DUTB je družbi Norson nepremičnine iz Goriških Brd prodala zemljišče nekdanje vrtnarije Lada. Oglaševana informativna neto prodajna cena je brez davka znašala 1,2 milijona evrov. Nova lastnika bosta v enem najlepših predelov šempetrsko-vrtojbenske občine zgradila stanovanjski kompleks, ki ga na tem območju sicer že predvideva občinski prostorski načrti. Župan Milan Turk je z načrti seznanjen in načeloma zadovoljen z namero nemško-slovenskega para.

Nekaj več kot 3,5 hektarja veliko zemljišč se nahaja ob biotehniški šoli v Šempetru. Tam je pol stoletja delovala med Goričani priljubljena vrtnarija Lada. Kmetijska zemljišča so zadnji lastniki spremenili v zazidalna, vendar se jim gradnja ni izšla, zato so pristala v lasti DUTB. Da gre za eno najbolj privlačnih lokaciji v občini in širše, se zavedata tudi nova lastnika, Sonja in Norbert Glahn: "Sva nemško-slovenski par, ki je iskal drugi dom v Sloveniji. Našla sva ga v Goriških Brdih, kjer imava nebesa na zemlji in se imava prelepo. Ker se je izkazalo, da sva bistveno več v Sloveniji, kot sva mislila na začetku, sva želela narediti nekaj še za koga drugega, saj imava možnost investiranja. Zemljišče v Šempetru se je izkazalo za zanimivo lokacijo."

Stanovanjska soseska ne bo zrasla čez noč. Zakonca sta postala lastnika decembra, zato trenutno iščeta arhitekta, ki bo njune načrte in želje prenesel na papir. Ti pa zagotovo ne temeljijo na gradnji, ki bi prostorsko utesnjevala bodoče kupce, dodajata sogovornika: "Kdaj bomo lahko rekli: 'Ljudje, pridite in poglejte, tukaj boste lahko živeli,' je odvisno od drugih. Najina želja je, da bi še letos imela načrt. To je odvisno od birokracije, od dovoljenj, soglasij. Midva nisva več rosno mlada. Najkasneje v treh letih bi rada, da se na teremu vidi, kako in kaj."

DUTB trenutno v Novi Gorici zbira nezavezujoče ponudbe tudi za najem restavracije in slaščičarne v Eda Centru. Z zbiranjem ponudb bodočih najemnikov in s preverjanjem, kolikšno najemnino so ti pripravljeni ponuditi, še niso zaključili.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki