Trenutno se predvaja:
15. januar 2021 ob 13:09 Novice

Šempetrska bolnišnica: Obseg dela naj bi začeli povečevati po 20. januarju

Med pacienti šempetrske bolnišnice so včeraj odkrili še šest okužb z novim koronavirusom, in sicer dve na oddelkih v Stari Gori in štiri v različnih internističnih oddelkih.
Foto: Primorske novice
Foto: Primorske novice

Štiri bolnike so premestili na covidni oddelek, kjer je trenutno skupno 61 obolelih, dva pa odpustili v domačo oskrbo. Enega pacienta so premestili v izolsko bolnišnico. Med zaposlenimi niso odkrili novih okužb, trenutno jih je pozitivnih okrog 30.

Danes bodo ponovno testirali vse zaposlene in hospitalizirane znotraj internistničnih oddelkov. Testiranja so razširili tudi na kirurške oddelke, je povedala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler: "V nadaljevanju bomo testirali vsak drugi dan, vse hospitalizirane s hitrimi antigenskimi testi, tako da bomo res poskušiali pravočasno prepoznati morebitne nove okužbe."

Na internističnem oddelku, kjer je prišlo do izbruha okužbe, so vzpostavili sivo cono, pravi strokovna direktorica: "Vsak pacient, ki vstopa na urgenco in potrebuje bolnišnično zdravljenje, je takoj testiran. Čez 24 ur njegovo stanje preverimo še s PCR metodo."

Na področju specialistične, internistične in ambulantne dejavnosti - tako pri pregledih kot pri diagnostiki -je odpovedanih približno 50 odstotkov nenujnih storitev. Odpovedali so tudi nenujne operacije. Sogovornica pove: "Služba za centralno naročanje izvaja obveščanje. Najprej smo obvestili tiste, ki smo jim potrdili datum storitve, da si ne bi slučajno česa napačno razlagali in ne prišli. Potem smo obvestili še vse, ki jim storitev žal ne moremo nuditi. Ti bodo dobili nadomestni datum."

Manj izpadov storitev je v ortopedskih, kirurških in otorinolaringoloških ambulantah, na internih pa je delež večji, saj so ti zdravniki glavni nosilci zdravljenja na covid oddelku. Razpored dela prilagajajo iz dneva v dan glede na stanje v bolnišnici.

"Če smo okužbe zamejili, bomo počasi zaključili obsegom dela v zmanjšanem obsegu in bomo obseg dela začeli povečevati po 20. januarju," pravi Savnik Winklerjeva in dodaja, da je delež zdravnikov, ki so se cepili proti covidu 19 skoraj sto-odstoten, med osebjem zdravstvene nege je bistveno nižji. Se je pa v zadnjem tednu interes za cepljenje med njimi povečal, še pojasnjuje strokovna direktorica.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki