Trenutno se predvaja:
16. februar 2020 ob 19:11 Novice

Škofijska gimnazija Vipava z nadebudnima prevajalcema

Novembra je v 28 državah članicah Evropske unije potekalo prevajalsko tekmovanje Juvenes Translatores. Udeležilo se ga je dobrih 3000 dijakov s 740 srednjih šol, ki so prevajali 150 kombinacij.
Domen med prevajalskim tekmovanjem novembra lani. Foto: Juvenes Translatores
Domen med prevajalskim tekmovanjem novembra lani. Foto: Juvenes Translatores

Med njimi je bilo tudi 37 slovenskih dijakov. Evropsko komisijo je s svojim prevodom najbolj prepričal Domen Medvešček s Škofijske gimnazije Vipava.

Tekmovanje že od leta 2007 pripravlja Evropska komisija, njegov namen pa je spodbujati učenje tujih jezikov in mladim omogočiti prevajalsko izkušnjo. V Sloveniji je sodelovalo osem šol, kolikor je tudi slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu. Škofijska gimnazija Vipava se je tekmovanja udeležila prvič. Prav z omenjene šole prihaja tudi slovenski zmagovalec Domen Medvešček. Odločil se je za prevajanje iz angleščine v slovenščino. "Mi gresta angleščina in slovenščina precej dobro in me je zanimalo, kako je prevajati. Ker eno je, ko govoriš angleško ali pa ko govoriš slovensko. Ampak ko moraš prevajati, pa še iz knjižne angleščine v knjižno slovenščino, je druga izkušnja, kot pa si v mislih prevajati sproti."

Prevajal je pismo z naslovom 'Nazaj v prihodnost'. Ravno pregovori in posebne besedne zveze so mu pri prevajanju povzročali največ težav. "Recimo v angleščini je precej enostavno kar vriniti stavek vmes. Če pa to poskusiš prevesti v slovenščino, pa zveni zelo nerodno, ker moraš dvakrat uporabljati ki ali pa vejico vmes in ne zveni lepo."

Čeprav mu je prevajalstvo zanimivo, pa zaenkrat razmišlja o študiju mednarodnih odnosov.
"Ima vse stvari, ki me zanimajo, ekonomija, geografija, politika. Se mi zdi kar tak zanimiv program, tako da verjetno bom šel tja."

Na tekmovanju je posebno nagrado za izvirni in navdihujoč prevod prejela Hana Valič, prav tako dijakinja Škofijske gimnazije Vipava. Zmagovalci tekmovanja pa bodo aprila obiskali tudi Bruselj.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki