Trenutno se predvaja:
27. november 2020 ob 07:06 Novice

Skrb, da bi zaradi epidemije ostali brez elektrike, je odveč

Brez elektrike si na nobenem področju ni mogoče več zamišljati življenja. Krajši izpadi so sprejemljivi, nikakor pa ne daljši.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Soške elektrarne Nova Gorica so pomemben dobavitelj sistemskih storitev pri uravnavanju električnega omrežja zaradi hidroelektrarn na Soči. Zato so že ob epidemiji spomladi sprejeli izjemno ostre varovalne ukrepe za dispečerske ekipe, da ne bi prišlo do okužb in s tem motenj pri dobavi električne energije.

Soške elektrarne so pomemben dobavitelj sistemskih storitev pri uravnavanju omrežja zaradi petih hidroelektrarn na Soči in črpalne elektrarne, ki so zelo prilagodljive in lahko hitro zagotovijo potrebno energijo. To izjemno pomembno delo opravljajo tako imenovani dispečerji, ki morajo biti visoko strokovno usposobljeni in jih ni mogoče v kratkem nadomestiti. Že spomladi so v družbi sprejeli izjemno ostre preventivne ukrepe, pojasnjuje direktor Radovan Jereb: "Dispečerji so v Soških elektrarnah zelo pomembni, ker na daljavo upravljajo več elektrarn. Pomembno je, da ohranjamo varnost. Že v prvem valu, spomladi, smo zagotovili rezervi dispečerski center na sedežu v Novi Gorici. Čez poletje pa smo en dispečerski center usposobili tudi hidroelektrarni Plave."

Zdaj imajo dve ekipi dispečerjev, ki se med sabo ne srečujeta. Imajo pa izdelane tudi scenarije za primer, da bi prišlo do okužbe. Jereb je razložil: "To tveganje zelo dobro obvladujemo in nimamo težav. Če bi pa prišlo do bolj zaostrene situacije, imamo pa variante tudi,da bi dispečerji imeli možnost, da bi spali na delovnem mestu, da bi jim hrano vozili na delovno mesto."

Dispečerji namreč delajo 24 ur na dan. "Bojazni, da bi ostali brez oskrbe z električno energijo zaradi covid razmer, ni," zagotavlja Jereb, saj imajo v družbi najostrejše standarde glede preventivnih ukrepov.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki