Trenutno se predvaja:
22. februar 2021 ob 08:03 Novice

Slikovita cesta na Predmejo odslej bolj varna

Direkcija za infrastrukturo je zaključila z deli na cesti Ajdovščina - Predmeja. Eden najbolj slikovitih odsekov v Sloveniji je odslej varnejši, saj so prometnico zaščitili pred skalnimi podori.
Foto: MMC RTV SLO/Mika Merljak
Foto: MMC RTV SLO/Mika Merljak


Predmejci in ostali Gorjani, ki za pot v službo uporabljajo tako imenovano čavensko cesto, so se pred obnovo nenehno soočali z nevarnostjo padajočega kamenja in drevja, še posebej ob odjugah in močni burji. Krajani se zdaj počutijo bolj varne, so zapisali v Krajevni skupnosti Predmeja.

Zaradi zahtevnosti terena so dela večinoma potekala v alpinističnem slogu. Foto: MMC RTV SLO/Mika Merljak

Direkcija za infrastrukturo je v okviru sanacije, ki je stala 640 tisoč evrov, med drugim na obcestnih brežinah namestila zaščitne mreže, je pojasnila Karmen Praprotnik, vodja po pooblastilu Sektorja za vzdrževanje, varstvo cest in prometno varnost.

»So bile nameščene viseče in prilagojene mreže na površini slabih 1000 kvadratnih metrov, nameščene visoko natezne sidrane mreže v površini skoraj 3600 metrov, pred padajočim kamenjem smo zavarovali studi predportale in oboke predorov. Postavljeni so tudi podajno-lovilni sistemi.«

Sanacija je bila zahtevna, saj je večinoma potekala v alpinistični tehniki in to v jesensko - zimskem času, ko del v tej tehniki navadno zaradi nevarnosti ne izvajajo. Vendar so bili časovno omejeni zaradi smernic Zavoda za varstvo narave.

»Smo delali lahko le med prvim avgustom in prvim marcem, ker so naravovarstveniki na tem območju našli najdišče dveh zelo ogroženih zaščitenih rastlinskih vrst. Prva je bila avriklija in rebrinčevolistna hladnikija. To sta endemita

V krajevni skupnosti sicer opozarjajo, da bi bila za varnejšo uporabo ceste zaradi dotrajanosti nujna tudi obnova cestišča, obcestne ograje in kamnitih podpornih zidov.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki