Trenutno se predvaja:
23. maj 2020 ob 10:20 Novice

Slovenščino in italijanščino se uči že dva tisoč tečajnikov iz Gorice in Nove Gorice

V okviru kandidature Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture že od začetka aprila poteka brezplačni tečaj Nauči se italijansko in slovensko z GO! 2025.
Neda Bric Rujan. Foto: Mateja Pelikan
Neda Bric Rujan. Foto: Mateja Pelikan

Velik odziv je organizatorje, Ekipo GO! ter novogoriško in goriško občino, izjemno presenetil, saj tečaj trenutno obiskuje več kot dva tisoč tečajnikov, nam je povedala vodja kandidature EPK, Neda Bric Rusjan.

"Mislili smo, da bo to samo začasno, vendar smo morali, na željo vseh, tečaj, ki je brezplačen, še podaljšati. Sedaj bo trajal do julija. S tem smo potrdili, da ljudje čutijo potrebo po znanju jezika."

Takšno zanimanje lahko delno pripišemo tudi učiteljici Jeleni Vukmir, ki meni, da je za učenje jezika najboljši naravni način.

Jelena Vukmir. Foto: Osebni arhiv

"To je takšen, kot ga poznajo otroci, ki se ne menijo za samostalnike, pridevnike, glagole in predloge temveč »pobirajo« tiste besede, ki jih potrebujejo. Otrok se ne bo učil tako, da bo razmišljal, kdaj uporabiti jaz, midva, onadva, mi, vi, vidva, onadva, oni. Mi se učimo jezika na umeten način, ki je neusklajen z naravnim. Omejitev je že prepričanje, da delamo napake. To, kar imenujemo napaka, je ključni proces, faza učenja, usvajanja jezika."

Jelena meni, da to, kar mi pri učenju dojemamo kot napako, na nas deluje omejujoče in kadar je nekaj frustrirajoče, nismo več tako odprti za učenje.

"Otroci nimajo nadnaravnih sposobnosti. To so sposobnosti, ki jih imamo vsi! Oni nimajo v glavi teh omejitev, ki bi blokirale naravni proces. Zato menim, da ima tečaj takšen uspeh zato, ker je poljuden, preprost, ne uporabljamo nobenih hudih jezikovnih izrazov. Recimo, ne naslanjamo se na pridevnik in iščemo, kako se bo ujemal s samostalnikom v tretji osebi."

Udeleženca z italijanske strani, ki se je pravkar preselil iz Milana v Gorico, smo vprašali, zakaj se udeležuje tečaja.

"Ta tečaj je zame priložnost, da se lahko zbližam s tem prostorom, mojo širšo družino na Goriškem in da lažje izmenjujem misli v vsakdanjem življenju z mojimi slovenskimi prijatelji in širšo skupnostjo."

Tečajnica s slovenske strani se namerava preseliti iz Nove Gorice v Gorico. Prav to je bil glavni povod, da se je pridružila tečaju.

"Nikoli nisem imela časa, da bi obiskovala tečaj. V času epidemije sem na FB zasledila, da v okviru kandidature obeh Goric za EPK ekipa GO! 2025 pripravlja brezplačni tečaj. Naša profesorica Jelena je na preprost, hudomušen in razumljiv način podala osnovno pogovorno znanje in slovnico, kar meni zadostuje, da lahko grem v trgovino, po opravkih in da mi ne bo treba mahati z rokami (smeh)."

Nataša Uršič


Zadnji prispevki