Trenutno se predvaja:
6. november 2019 ob 13:48 Novice

Slovenski gasilci, s Primorcem na čelu, so se iz ZDA vrnili s prestižno zmago

Na zahtevnem prvenstvu Firefighter Combat Challenge so do zdaj zmagovali le Američani in Kanadčani, prvič v zgodovini tekmovanja pa je zmagala ekipa iz druge države. Član zmagovalne ekipe je bil tudi Ajdovec Moamer Čosić, sicer član novogoriških gasilcev.
Slovenska ekipa gasilcev je na izjemno zahtevnem gasilskem tekmovanju premagala celotno konkurenco. Foto: Osebni arhiv Moamer Čosić
Slovenska ekipa gasilcev je na izjemno zahtevnem gasilskem tekmovanju premagala celotno konkurenco. Foto: Osebni arhiv Moamer Čosić

Slovenska ekipa gasilcev, ki so na najtežjem gasilskem tekmovanju postali ekipni svetovni

prvaki, je štela pet članov. Merili so se v različnih nalogah: teku v visoke stavbe, prenašanju težkih cevi in poškodovanih oseb ter natančnem usmerjanju vodnega curka. Moamer Čosić je pojasnil, da je samo oprema tekmovalca težka 20 kilogramov:

Foto: Osebni arhiv Moamer Čosić

"Recimo tekmovanje pomeni, da izgubiš 120-150 kalorij v dveh minutah. Tako, da gre za res visoko anaerobno gibanje. Podobnih tekmovanj s takšno intenzivnostjo ni veliko."

Za zmago na takšnem tekmovanju je zato potrebna dobra fizična pripravljenost:

"Letos se je mnogo stvari poklopilo. Priznam, da smo imeli tudi nekaj sreče. Glavni favoriti za zmago so imeli v finalu poškodbo. Po tej strani smo imeli srečo. Drži pa to, da smo precej trenirali. Jaz treniram že 10 let, tudi ostali fantje v ekipi so bili izvrstni atleti, tako da je vse to posledica truda na treningu."

Prav zato je tekmovanje velik izziv za udeležence. Letos se ga je v Alabami udeležilo tisoč gasilcev iz 24-tih različnih držav:

"Jaz mislim, da se z lahkoto merimo s tujci. Mislim, da smo Evropejci po taktičnem znanju precej pred Američani. Oni uporalbjajo več sile. Tudi njihov način gradnje hiš, stavb in gašenja je drugačen od naših. Pri prometnih nesrečah ni take razlike, pri gašenju pa je. Se pa kaže razlika pri plačilu gasilcev. Mi ne pridemo niti blizu."

Kot zanimivost; gasilec začetnik, ki v ZDA konča šolanje, prejme štiri tisoč evrov plače, slovenski gasilci pa 900.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki