Trenutno se predvaja:
30. maj 2020 ob 12:01 Novice

Slovenski vinarji nad viške vina s krizno destilacijo

Zaprtje gostinskih lokalov in mej je povzročilo v vinarstvu velike težave, saj se je prodaja takorekoč ustavila. Tako na domačem kot tudi tujih trgih. Letos se obeta dobra trgatev, v kleteh pa ostajajo še zaloge iz prejšnjega leta.
Zaradi lanske dobre letine in predvsem zaradi upada prodaje, je v slovenskih in tudi primorskih kleteh prišlo do občutnih viškov vina. Foto: BoBo
Zaradi lanske dobre letine in predvsem zaradi upada prodaje, je v slovenskih in tudi primorskih kleteh prišlo do občutnih viškov vina. Foto: BoBo

V Vinakopru so v zadnjih dveh mesecih zabeležili za tretjino manjše prihodke od prodaje, računajo, da bo v prihodnje predvsem zaradi izvoza stanje ugodnejše, vendar načrtov ne bodo mogli doseči, je povedal direktor Borut Fakin.

"Teh številk ne bomo mogli doseči, zato bomo v kratkem, v mesecu juniju, pripravili rebalans poslovnega načrta in na podlagi tega tudi funkcionirali v drugi polovici leta."

Tudi Vinakras ima težave, čeprav je bolj vezan na prodajo v trgovinah. Prihodki so se zmanjšali za petino.

V največji vinski kleti v Brdih imajo podobne težave. Najbolj jih je prizadel izpad izvoza. Ukrepi bodo potrebni. Evropska komisija predlaga tri: krizno destilacijo vina v industrijski alkohol, krizno skladiščenje in zeleno trgatev. O tem je razpravljal svet za vinogradništvo in vinarstvo. Podpredsednik in direktor kleti Brda Silvan Peršolja.

"Vsi primorski vinarji, pa tudi večina drugih, smo enotni, da zelena trgatev ni pravi ukrep, ker trti škodi in finančno ni zanimiv. Skladiščenje pa v bistvu problem samo odloži. Uveljavljen ukrep, ki tudi deluje in so ga koristile predvsem velike vinogradniške dežele je v izjemnih primerih krizna destilacija."

V Vinakopru se bodo teg poslužili, pravi Borut Fakin.

"Je pa vse odvisno od tega, po kakšni ceni in v kakšni količini je to možno izvesti."

V Vinakrasu jih zanima krizno skladiščenje, pravi Marjan Colja.

"Vsekakor, če bo možno, se bomo prijavili tako na del skladiščenja preko zalog in tudi na krizno destilacijo, vendar z manjšimi količinami."

Vinarji ocenjujejo, da so s strani evropske unije predlagani ukrepi dobri in upajo, da jih bo potrdila tudi Slovenija, čeprav s tovrstnimi postopki sicer nimamo veliko izkušenj.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki