Trenutno se predvaja:
5. marec 2021 ob 06:06 Novice

Slovensko-italijanski odnosi se kisajo

Italijanska stran ostro protestira zaradi slovenskega pravilnika o balzamičnem kisu, ki določa, da je lahko vsaka mešanica kisa s koncentriranim sadnim sokom ali moštom označena kot balzamični kis.
Italija meni, da to lahko ogrozi geografsko zaščiten balzamični kis iz Modene. Foto: Pixabay
Italija meni, da to lahko ogrozi geografsko zaščiten balzamični kis iz Modene. Foto: Pixabay

Na Direktoratu za hrano in ribištvo so potrdili, da so prejeli ugovor, vendar to ne zadrži objave pravilnika. Slovenska stran zapletov ne razume kot spor.

Slovenija pridela zanemarljivo malo balzamičnega kisa in ga tudi ne izvaža. Nov pravilnik pomeni le pravno ureditev na trgu. Področje kisa na območju Evropske unije ni enotno urejeno, zato ga mora vsaka članica urediti sama. O tem, kaj moti naše sosede pri slovenskem pravilniku, generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar pravi:"V grobem jih moti predvsem uporaba besedne zveze balzamični kis. Istočasno bi želela izpostaviti, da je tudi sodba potrdila, da je pridevnik balzamičen generičen, tako kot beseda kis ali besedna zveza balzamični kis."

Zato slovenski pravilnik ni sporen. Je pa Italija 3. marca, ko se je iztekel rok mirovanja notifikacije pri EU, vložila ugor zoper osnutek pravilnika, vendar komisija roka ni podaljšala. "To pomeni, da bi lahko predpis objavili. Kljub temu bomo ta ugovor Italije preučili in na osnovi tega pripravili odgovor. V kolikor se bo izkazalo, da so kakšne nepravilnosti v predlogu našega pravilnika, bomo te odpravili."

Z objavo bodo počakali. Pripetljajev ne razumejo kot spor, še dodaja Le Marechal Kolarjeva in razumejo italijansko stran, da želi zaščititi lastne interese oziroma geografsko zaščito modenskega balzamičnega kisa. "Po našem mnenju predpis v nobenem primeru ne ogroža zaščite balzamičnega kisa iz Modene," še dodaja sogovornica.

Določba je namreč enaka, kot je bila v dosedanjem pravilniku iz leta 2004. Na Primorskem je nekaj proizvajalcev balzamičnega kisa, vendar gre v večini primerov za butične količine.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki