Trenutno se predvaja:
16. september 2019 ob 12:48 Novice

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica praznuje

Celoletno praznovanje so sklenili s slovesnostjo, ki je v vseh pogledih odražala kakovostno raven in predanost ustvarjalcev. Potekala je pod častnim pokroviteljstvom predsednika Pahorja, udeležil pa se je je tudi minister za kulturo.
SNG Nova Gorica/Peter Uhan|
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica letos praznuje kar tri pomembne obletnice. 50 let profesionalizacije, 25 let od selitve v novo gledališko hišo in 15 let pridobitve statuta narodnega gledališča. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Začetki gledališkega snovanja na Goriškem segajo v leto 1955, ko jer bilo ustanovljeno polprofesionalno mestno gledališče in se zatem preimenovalo v Primorsko dramsko gledališče. Pol stoletja pa mineva letos od njegove profesionalizacije. Direktorica Maja Jerman Bratec:

"Posoda spomina na teh 50 let je dejansko velika. Govorimo o nizu imenitnih produkcij, igralskih kreacij in prestižnih nagrad. Z ozirom na to, da smo v Primorskem prostoru tudi neizmerno število gostovanj Slovenskega narodnega gledališča."

Minister za kulturo Zoran Poznič je na sinočnji slovesnosti ob umetniškem delu SNG Nova Gorica poudaril še drugo pomembno vlogo.

"Na tem mestu slovenski narod stoji in je obstal tudi zaradi naše kulture. Če je Slovensko narodno gledališče v Novi Gorici eden od temeljev tega, da vemo od kod prihajamo, je seveda tudi dober obet za prihodnost. S takšnimi ljudmi, s takšnimi ustanovami, kot je narodno gledališče v Novi Gorici, me ni strah."

Umetniški program slovesnosti je izzvenel kot svojevrstna gledališka predstava, sestavljena iz delčkov posameznih predstav, ki jih je prepletel prvak SNG Nova Gorica Radoš Bolčina.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki