Trenutno se predvaja:
19. september 2019 ob 15:17 Novice

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica vstopa v novo sezono

SNG Nova Gorica sezono začenja z uprizoritvijo dela Ödna von Horvata Zgodbe iz Dunajskega dvora. Gre za modernizirano ljudsko igro, v središču katere je zgodba mlade ženske, ki hoče biti svobodna in zato pretrga družinske spone.
SNG Nova Gorica/Damir Ipavec|
SNG Nova Gorica sezono začenja z uprizoritvijo dela Ödna von Horvata Zgodbe iz Dunajskega dvora. Foto: arhiv Radio Koper

S predstavo Zgodbe iz Dunajskega gozda želijo v SNG Nova gorica, ki letos obeležuje tri pomembne obletnice, v novo sezono vstopiti s predstavo, ki v ospredje postavlja igralca in hkrati sledi družbenim razmeram, ki nevarno spominjajo na čas, ko je delo Odna von Horvata nastalo - v čas vzpona nacizma. Dramaturginja predstave je Simona Hamer, režija pa je drugič v SNG Nova Gorica v rokah Primoža Ekarta, ki temeljne režijske prijeme takole pojasnjuje:

"Izhajajoč iz teksta so se nas najbolj dotaknile teme, ki so po eni strani povezane z usodo posameznika, se pravi usodo mlade ženske Mariane, ki zaradi doživetja in izkušnje te ljubezni pretrga spone, ki jo vežejo na družino in okolico. Po drugi strani so se nas dotikale stvari, povezane s svetom, kakršen je bil ob točno zgodovinsko določenem trenutku, se pravi ob vzponu nacizma in svetom, kakršen je danes, ko se iz težke zgodovinske izkušnje nismo dovolj naučili."

Gre za izrazito ansambelsko igro. Ob številnih članih gledališča, nastopajo tudi gostje in množica srednješolcev. V vlogi osrednjega lika - Marianne kot gostja nastopa Nataša Keser.To je njena prva tako velika in zahtevna vloga. Nad študijem je bila navdušena:

"V bistvu je Mariane na nek način skupna kreacija, Marianin izziv ali pa moj izziv prikazat Marianne v tem, da je neverjetno nežna, pa hkrati tako pogumna in silovita v tej nežnosti, ki jo širi,, naokrog pa je ta nežnost kljub temu, ne glede na silovitost, je v večji meri zatrta, zbrisana oz. zadušena."

Zgodbe iz Dunajskega gozda bodo premierno zaživele nocoj na velikem odru SNG Nova Gorica.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki