Trenutno se predvaja:
16. september 2019 ob 10:20 Novice

Šmarje in Padna se razvijata v pametni vasi

Spodbuditi razvoj podeželja s pomočjo digitalizacije in predvsem povezovanja različnih dejavnosti, je glavni cilj evropskega projekta Pametne vasi - ključ do razvoja.
Wikipedia
V Sloveniji sta v projekt pilotno vključeni občini Kungota in Solčava, ter istrski vasi Šmarje in Padna. Foto: Wikipedia

Večja kakovost življenja v vaseh, bolj učinkoviti viri in bolj kakovostne storitve. To so pričakovani rezultati Pametnih vasi, pojasnjuje Evropski koordinator projekta Peter Niederer:

Podeželje bo domačinom na ta način ponujalo več možnosti za delo in kakovostno bivanje.

Razvoj podeželja ni zasnovan zgolj na kmetijstvu. Pametne vasi zagotavljajo tudi izobraževanje na daljavo, delo od doma. S pametnimi storitvami, ki jih ponujajo mesta, so vasi bolj privlačne za mlade. In bodo bolj zanimive za turiste. To si želijo tudi slovenski Istri denimo kjer večina gostov obišče le obmorska mesta. V Šmarjah zdaj na najbolj zanimivih točkah že ponujajo brezplačen splet in preko aplikacije Pametnih vasi promovirajo lokalne izdelke. Koordinatorica projekta v Sloveniji Emilija Stojmenova Duh.

Številni turisti, ki se sicer samo vozijo mimo kraja, zdaj generirajo neka sredstva za lokalne prebivalce.

V Padni je projekt povezal kmetovalce, vinogradnike, lokalne umetnike, društva. Optično omrežje je pospešilo prepoznavnost vasi med ladijskimi turisti z vseh koncev sveta. Zdaj ponujajo 40 turističnih postelj. Še vedno pa iščejo vlagatelja za razpršeni, ali po novem pametni razpršeni hotel. Predsednik krajevne skupnosti Denis Goja.

In upamo, da bomo zdaj mogoče lažje dobili nekoga, ki bo tudi kakšno novo pametno tehnologijo prinesel in jo seveda v Padni promoviral kot dobro prakso.

Evropski projekt Pametne vasi-ključ do razvoja se bo zaključil aprila 2021.

Lea Širok


Zadnji prispevki