Trenutno se predvaja:
18. november 2019 ob 09:48 Novice

Smučarski klub Matajur letos praznuje 70 let delovanja

Predstavili so zbornik z naslovom Matajurjeve smučine. V njem so popisali posoško smučarsko zgodbo, ki se je že pred več kot 100 leti začela na Livku. V zborniku so zbrane zgodbe, spomini in fotografije tekmovalcev, trenerjev in predsednikov.
Ob obletnici je Smučarski klub Matajur odprl tudi razstavo z naslovom Zgodba o ljudeh s krili na nogah. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč
Ob obletnici je Smučarski klub Matajur odprl tudi razstavo z naslovom Zgodba o ljudeh s krili na nogah. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Smučarski klub Matajur so ustanovili leta 1949 na Livku. Ta velja za zibelko alpskega smučanja na Primorskem. Začetki smučanja na 900 metrov visokem hribu pa segajo še dlje, v prvo svetovno vojno, ko so vojaki s sabo prinesli prve smuči. Zgodbo o livškem smučanju je za zbornik popisala Katja Roš:

"V teh starih časih, ki so bili časi vojn, predvojnih in povojnih razmer, ki so bile grozljive. Ljudje so trdo delali na teh svojih majhnih kmetijah, s smučanjem so pa postali svobodni. In ker so bili dobri smučarji, so bili zelo svobodni, ko je prišla zima, ko so lahko stopili na smuči."

Vladi Mavri je v klubu že 50 let. V mladih letih je bil tekmovalec, pozneje je postal tudi trener. Pravi, da se je v pol stoletja spremenilo veliko:

"Prvič so kombiji novi, koli so pregibni, so lahki, plastični in vrtavka je na baterijo, nič nisi umazan. Spremenila se je tudi tehnika."

Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Klub trenutno šteje 25 tekmovalcev, skupaj ima okoli 100 članov. Trenutni predsednik kluba Samo Kanelopulos je ob obletnici izpostavil cilje za naslednja leta:

"Pridobivanje mladih, nadobudnih, tukaj hočemo iti na nek način v širino. Bi radi omogočali ta lep šport širši populaciji otrok."

Ob obletnici je Smučarski klub Matajur odprl tudi razstavo z naslovom Zgodba o ljudeh s krili na nogah. V avli tolminske knjižnice bo na ogled do 20. decembra, nato se seli še v Bovec in Novo Gorico.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki