Trenutno se predvaja:
8. december 2019 ob 09:56 Novice

So slovensko-italijanske patrulje uspešne?

Po prvih mesecih skupnega nadzora na meji sta slovenska in italijanska policija odločili še okrepiti sodelovanje, s katerim bi preprečili nezakonite prehode meje. Delo mešanih patrulj bosta tako policiji podvojili.
Policiji ocenjujeta, da je bilo sodelovanje uspešno, skupne patrulje pa bodo na obeh straneh še okrepili. Foto: BoBo
Policiji ocenjujeta, da je bilo sodelovanje uspešno, skupne patrulje pa bodo na obeh straneh še okrepili. Foto: BoBo

Od julija obmejno območje pregledujejo skupne slovensko-italijanske patrulje. "Če pride italijanski policist k nam, pride na Krvavi potok, v našo enoto. Naš policist, če gre v Italijo, gre na Fernetiče, kjer ima italijanska policija svojo enoto. Potem sledi odprava na delo, kjer se seznanimo z aktualno problematiko prejšnjih dni. Dejansko opravljamo kontrolo cestnih komunikacij, gozdnih in drugih poti. Z italijanskim policistom opravljamo klasične policijske naloge opazovanja, patruljiranja in zasede na poteh, kjer trenutno pričakujemo, da bi lahko ilegalni migranti prišli na to območje." pojasnjuje policist Boštjan Paveo iz koprske Policijske uprave.

Policiji ocenjujeta, da je bilo sodelovanje uspešno, skupne patrulje pa bodo na obeh straneh še okrepili, od dosedanjih štirih na osem patrulj tedensko. Skupno delo je doslej pripomoglo tudi k večji izmenjavi informacij, pravi vodja oddelka za državno mejo na koprski Policijski upravi Vilijem Toškan: "Metode in načini tihotapljenja se spreminjajo. Opažamo, da se ti tihotapci prilagajajo našim ukrepom. Poskrbijo namreč za to, da tujci neopaženo pridejo iz neke izvorne države prek tako imenovane zahodne balkanske poti, iz Slovenije v Italijo."

Na območju koprske Policijske uprave so letos obravnavali 4393 nezakonitih prehodov meje, kar je za 23 odstotkov več v primerjavi z lanskim letom.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki