Trenutno se predvaja:
1. marec 2021 ob 08:06 Novice

Soline lani poslovale z milijonsko izgubo

Ker so Sečoveljske soline tesno povezane s turizmom, je podjetje Soline, ki upravlja s parkom in prideluje sol, lansko leto poslovalo zelo slabo. Park je zdaj odprt, solinarji pripravljajo solna polja.
Krajinski park Sečoveljske soline Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Krajinski park Sečoveljske soline Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Zaprte trgovine, kjer kot spominke prodajajo svoje proizvode, zaprtje hotelov in šol, kjer uporabljajo njihovo sol, bistveno manj turistov in zelo slaba letina soli so razlogi za eno najslabših poslovnih let družbe Soline d.o.o. Direktor Klavdij Godnič je jasen: "Poslovanje se je v minulih letih izboljševalo, lani pa smo končali globoko v rdečem. Družba je ustvarila milijon evrov izgube."

Letošnje leto bo posebno, saj mora država sprejeti nov načrt upravljanja, desetletni se namreč izteče. H koncu gredo tudi 20 letne koncesijske pogodbe, ki so bile podeljene družbi Soline. "Vlogo za podaljšanje koncesije za pridelavo soli smo že vložili, medtem ko bomo vlogo za podaljšanje koncesijske pogodbe za upravljanje vložili prihodnje leto." še dodaja Godnič.

Ko je bil pred leti naprodaj lastnik Telekom, je SDH z resornim ministrstvom začel pogovore o tem, kako Soline prenesti na državo. Pogovori so, ker Telekom ni bil prodan, zamrli, obžaluje Godnič: "Kakšna bo pa usoda naprej, težko ocenim. Dejstvo je, da telekomunikacije in solinarstvo nimajo dosti skupnega. Razen to, da kot nacionalni operater vlagaš v kulturno dediščino, za kar se je pred leti odločil Mobitel."

V Telekomu morebitnih sprememb lastništva v odvisnih družbah ne komentirajo. Območje upravljanja krajinskega parka se je zaradi arbitražne sodbe zmanjšalo za 48 hektarjev. Sosedje za pridobljena zemljišča po besedah Godniča ne skrbijo.

Tjaša Škamperle

Krajinski park Sečoveljske soline Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Zadnji prispevki