Trenutno se predvaja:
13. september 2018 ob 19:02Novice

Šolsko leto se je začelo tudi v Furlaniji-Julijski krajini

Na šolah s slovenskim učnim jezikom je približno 4.500 učencev, med njimi številni prihajajo iz italijanskih družin.
Stavba večstopenjske šole Josipa Pangerca v Dolini pri Trstu. Foto: Radio Koper

Novo šolsko leto se je začelo tudi za približno 4.500 učencev in dijakov v šolah s slovenskim učnim jezikom sosednje Furlanije Julijske krajine. Z vpisom so zelo zadovoljni v špetrski dvojezični šoli, saj je večji od lanskega, medtem ko ponekod že občutijo manj številno generacijo otrok. Narodnostno mešana sestava v razredih ostaja.

V večstopenjski šoli v Dolini, ki združuje 4 slovenske vrtce, 6 osnovnih in eno nižjo srednjo šolo, to je predmetno stopnjo osnovne šole v Sloveniji, so začeli s polnimi jadri. Ravnateljica Fulvia Premolin: "Optimisti smo, ker se je novo šolsko leto, v glavnem, začelo z vsem osebjem. Vse je steklo tako, kot bi moralo."

Tudi letos imajo učence iz povsem italijanskih družin, kar zahteva dodatno izobraževanje pedagoških delavcev, priznava ravnateljica Premolinova: "Uporabljajo take didaktične prijeme, ki so najbolj primerni za to, da tudi italijansko govoreči otroci napredujejo in da se slovenskega jezika naučijo."

V Dolini bodo znova sodelovali v programu ohranjanja kulturne dediščine, letos v poklon 140-letnici domačega kulturnega društva Valentin Vodnik, kar otroke navdušuje. Profesor Boris Pangerc: "Prenašajo tradicijo iz preteklosti v sedanjost in v prihodnost. Potem tudi zelo radi sodelujejo in so pri vsej stvari tudi zelo ustvarjalni."

Vsi že imajo tudi učbenike, ki jih zagotavlja slovensko ministrstvo za šolstvo, za njihovo pot do uporabnikov pa neutrudna pedagoška svetovalka Andreja Duhovnik.

Prispevek Mirjam Muženič:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki