Trenutno se predvaja:
4. marec 2021 ob 12:24 Novice

Splošna bolnišnica Izola in Medicor se pogajata

Svet zavoda Splošne bolnišnice Izola je zasedal na 19. redni seji. Tokrat v spremenjeni sestavi, saj vlada nadaljuje s kadrovskimi zamenjavami in je tako tudi v Izoli imenovala dva nova predstavnika ustanovitelja. 
Svet zavoda SBI bo tokrat zasedal v spremenjeni sestavi. Foto: Radio Koper
Svet zavoda SBI bo tokrat zasedal v spremenjeni sestavi. Foto: Radio Koper

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji zamenjala člane svetov javnih zdravstvenih zavodov še v dveh bolnišnicah. Poleg Brežic je dva nova predstavnika ustanovitelja imenovala tudi v Splošni bolnišnici Izola. Tu je razrešila dosedanji članici Majo Praček in Biserko Simčič. Do izteka mandata sveta zavoda, to je do 17. maja letos, je za predstavnika ustanovitelja imenovala Flori Banovec in Borisa Marzija. Ker z razmerami še nista dobro seznanjena, so umaknili predvideni in za javnost vselej zaprti točki dnevnega reda o Medicorju.

Zasebni Mednarodni center za kardiovaskularne bolezni Medicor je že 18 let najemnik dela pritličnih prostorov Splošne bolnišnice Izola. Najemna pogodba se izteče prihodnje leto. Usklajevanja o tem, kako bo v prihodnje, še potekajo. Izolska bolnišnica namreč razvija in širi programe, prostor njej na razpolago ni neomejen. Kaj pravi njen strokovni direktor Dušan Deisinger?

"To je preneseno na eno od naslednjih sej. Mislim, da je najbolje, da se takrat menimo naprej, kako bo z Medicorjem v naši hiši. To bo odločitev vlade oziroma Ministrstva za zdravje, ali bo ta dejavnost še vedno v naši hiši ali ne. Mi lahko svetujemo, se pogajamo, ostalo pa ni v naših rokah."

Direktorica Medicorja Metka Zorc pravi, da sta ustanovi uspešen tandem. Vsekakor si želijo ostati v obstoječih prostorih. V nekdanji piranski bolnišnici tudi urejajo nov rehabilitacijski center, ki bi dopolnil dejavnosti iz Izole. Letna najemnina, ki jo plačujejo bolnišnici pa znaša slab milijon evrov, je še povedala Zorčeva:

Dušan Deisinger in Aldo Brundula. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

"Naša želja je, da se tako bolnišnica Izola razvija dalje in uspešno, kakor tudi naša ustanova. Idejo imamo, da dogradimo prizidek, da omogočimo našim bolnikom večji standard."

Po besedah novega predsednika sveta zavoda Alda Brundule, ki je na tem mestu nasledil razrešeno Majo Praček, bodo na eno od naslednjih sej povabili tudi Zorčevo. Brundula je sicer z lanskim poslovnim izidom bolnišnice zadovoljen. Zavod beleži 2,4 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki. Programski manjko zaradi epidemije je pomagal omiliti covidni oddelek, ki ga predvidoma z naslednjim tednom ukinjajo. Za zdaj porasta primerov okužb tam ne zaznavajo. Morebitne potrebe po zdravljenju covidnih bolnikov pa bo prevzela šempetrska bolnišnica.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki