Trenutno se predvaja:
16. april 2018 ob 20:12Novice

Splošna bolnišnica Izola je dobila nov oddelek dnevne nege

Čez deset let naj bi ta oddelek, namenjen okrevanju po manjših posegih, sprejel približno polovico vseh tistih, ki bi jih sicer napotili na druge oddelke.
Direktor Splošne bolnišnice Izola Radivoj Nardin je razkazal novi oddelek za dnevno nego ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc.
Direktor Splošne bolnišnice Izola Radivoj Nardin je razkazal novi oddelek za dnevno nego ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Splošna bolnišnica Izola je danes tudi uradno odprla nove prostore za dnevno bivanje in nego pacientov po manjših, praviloma ambulantnih posegih, ki so s predpisanimi zdravili in dokumentacijo v domačo oskrbo odpuščeni še isti dan. V lanskem obdobju so v dnevno bolnišnico sprejeli približno 1.300 pacientov, načrti za prihodnjih 5 let so, da bi teh primerov bilo od 5.000 do 6.000 tisoč, kasneje še več. Gre za še en primer racionalizacije delovnih procesov, ki bo za bolnišnico pomenil tudi bistveni prihranek.

V splošni bolnišnici Izola letno na oddelke sprejmejo približno 23.000 bolnikov. Z novo naložbo računajo, da bi jih v roku 10 let, po vzoru zahoda, v dnevni bolnišnici uspeli sprejeti 50 do 60 odstotkov. Direktor Radivoj Nardin pri izračunu prihrankov v prvi fazi prisega na zmernost: "V prvi fazi bo zelo malo, ker se moramo še organizirati, kasneje pa mislim, da bi lahko imeli 30 odstotkov stroškov manj, kot če bi ta pacient ležal na hospitalnem delu."

Poleg dolgoročno upoštevanega prihranka je ena od bistvenih prednosti dnevne bolnišnice zmanjševanje možnosti bolnišničnih okužb. Če se zdravljenje ne bo uspelo zaključiti v 12 urah, bo pacient nameščen na ustreznem bolnišničnem oddelku.

Strokovno podporo, tudi pri organizaciji dela, je dalo Ministrstvo za zdravje, v gradbena dela in opremo pa je bolnišnica vložila svoja sredstva. Gre za dobrih 400 tisoč evrov. Kadrovsko oddelek še izpopolnjujejo. Radivoj Nardin: "Delamo komaj prve korake na tem področju in ne bi radi, da bi se izkazalo, da smo kadrovsko predimenzionirani."

Izolska bolnišnica ni prva z dnevno bolnišnico, je pa nimajo še vse regijske, izpostavlja ministrica Milojka Kolar Celarc: "Prav zaradi tega je odprtje te bolnišnice predvsem velika pridobitev za prebivalce primorske regije."

Letošnje naložbe v Izoli so se s tem pravzaprav šele dobro začele. Že jutri bodo v neposredni bližini začeli z gradnjo centra za endoskopije. Pogodba z izvajalci predvideva zaključek del v roku 100 dni.

Prispevek Mateje Brežan:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki