Trenutno se predvaja:
22. februar 2021 ob 12:03 Novice

Splošna bolnišnica Izola obnovila radiološki oddelek

Splošna bolnišnica Izola je obnovila in preselila oddelek radiologije. Ta se po novem razprostira na 400 kvadratnih metrih v kletnih prostorih, združuje vse tovrstne dejavnosti, ki so bile do zdaj razpršene po stavbi.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Naložba je vredna 4,6 milijona evrov. Slabo polovico tega so odšteli za aparate oziroma njihovo nadgradnjo, drugo za gradbena in obrtniška dela ter nov digitalni sistem za slikovno diagnostiko.

Da bo treba urediti, predvsem pa združiti in povečati oddelek radiologije je bilo Splošni bolnišnici Izola jasno že pred sedmimi leti. Konkretni načrti in dejavnosti za izvedbo tega projekta pa so se začeli pred dobrim letom in pol. Bolnišnica je vsa sredstva vložila sama. Prednosti so številne, je zadovoljen predstojnik oddelka, primarij Branko Cvetičanin:

"Pridobili smo nove funkcionalne prostore, imamo bistveno boljše pogoje za delo, da ne govorimo o posodobitvi aparatov, posebno magnetno resonačnega tomografa, ki omogoča izredno hitro diagnostiko in bistveno boljšo kvaliteto slik."

Foto: Radio Koper

Pred epidemijo se je izolski radiološki oddelek ponašal z eno najkrajših čakalnih dob. Upočasnitev vseh dejavnosti, ki niso bile povezane s covidom v zadnjem letu in zdajšnje večje povpraševanje sta to nekoliko spremenila. Tu so še trije tedni izpada programa zaradi postavljanja novih naprav. A med njihovimi prednostmi je tudi krajši čas same preiskave, posledično bo lahko naročenih do cca 20 odstotkov več pacientov.

Direktor Radivoj Nardin izpostavlja še:

"Hkrati pa zagotavljamo, da izvid dobi najkasneje v roku 7 dni, če ne že takoj, ker se na podlagi izvida odloča o nadaljnjem zdravljenju."

Zdravstvena ekipa je dobro popolnjena, veseli bi sicer bili kakšnega radiološkega inženirja več. Izvedbo diagnostike še naprej ohranjajo tudi ob koncih tedna. V kletni prostor, ki s kapacitetami skoraj zagotovo napoveduje dodatno širjenje oddelka, pa se je začasno preselil tudi program DORA.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki