Trenutno se predvaja:
26. januar 2021 ob 13:44 Novice

Sprva zadržani, potem pa veselje in smeh v vrtčevskih igralnicah

Danes so se v igralnice znova vrnili tudi najmlajši. V vrtce v koprski občini je prišlo približno 2200 otrok.
Delo v vzgojno-izobraževalnih ustanovah poteka v skladu z epidemiološkimi smernicami za preprečevanje okužb. Foto: Reuters
Delo v vzgojno-izobraževalnih ustanovah poteka v skladu z epidemiološkimi smernicami za preprečevanje okužb. Foto: Reuters

Delo v vrtcih je drugačno kot v časih brez epidemije, vendar se zaposleni trudijo, da bi otroci vse preventivne zdravstvene ukrepe čim manj občutili. Vzgojiteljice in vzgojitelji v vrtcih so otroke že nestrpno in z navdušenjem pričakali; neposreden odnos in vezi, ki se spletejo med vzgojitelji in otroki, se namreč na daljavo ne morejo tako uresničiti, je povedala vzgojiteljica Damjana Tuljak Ugrin: "Seveda ne moreš odreči otroku objema, ko priteče k tebi. Bili so trenutki čustveni, je pa res, da imamo še veliko strahov v ozadju."

Tudi otroci so sprva bili še zadržani, držali so se bolj narazen, a ko so videli svoje prijatelje, so pozabili na zadržanost, je izpostavila Tuljak Ugrinova: "Potrebovali so malo spodbude, da so pristopili drug k drugemu. Predvsem starejši. Obstaja pa tudi razlika - tisti, ki imajo razvita prijateljstva, pri tistih je bil stik nepogrešljiv."

Nuša je komaj dočakala ponovni vstop v skupino: "Sem ful časa pogrešala Milojko in sem komaj čakala, da pridem v vrtec." Tudi Lea je pogrešala prijateljice, ki jih je po dolgem času znova videla, predvsem pa ji je bilo všeč, da so dan začeli v telovadnici, ki ga je zaznamoval poseben začetek: "/.../ kričali smo!"

Epidemija in z njo povezani ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so spremenili vzgojno-izobraževalno delo. Vendar pa učenje skozi igro ostaja, pa tudi brez objema otrok ne gre, je povedala pomočnica ravnateljice Vrtca Koper Alma Šturman: "Otroci so veseli, ko pridejo v vrtec in pričakujejo ta stik. Držimo se ukrepov kot že dolgo časa, razkuževanje, distanca, nošenje mask."

Še vedno pa so primeri, ko morajo zaposleni v vrtcu opozoriti starše na spoštovanje ukrepov, je pa teh bistveno manj kot ob spomladanskem valu, je še povedala Sturmanova.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki