Trenutno se predvaja:
18. april 2021 ob 07:35 Novice

Starši naj v družinah oblikujejo kulturo uporabe sodobne tehnologije

Epidemija je otroke in mladostnike še bolj prikovala k računalnikom, tablicam in pametnim telefonom, saj so postali nujno orodje za šolanje.
Miha Kramli je prepričan, da samo šolanje na daljavo ni problematično.  Foto: Shutterstock
Miha Kramli je prepričan, da samo šolanje na daljavo ni problematično. Foto: Shutterstock

V novogoriškem centru za zdravljenje zasvojenosti so v času šolanja na daljavo opazili več zlorab sodobne tehnologije, ko so otroci in mladostniki čas pred računalniki namesto za učenje izkoriščali za igranje računalniških iger ali uporabo socialnih omrežij.

Epidemija novega koronavirusa ni pospešila zlorab sodobne tehnologije, so zgolj bolj vidne, je prepričan terapevt in vodja centra za zdravljenje zasvojenosti v novogoriškem zdravstvenem domu Miha Kramli. Samo šolanje na daljavo ni problematično, pravi sogovornik. "Ko delamo s pomočjo nove tehnologije, je narava tako prizanesljiva, da začutimo utrujenost, naveličanost, in komaj čakamo odmor. Ko smo pa za sprostitev na socialnih omrežjih, igricah, takrat pa ne začutimo utrujenosti, ampak 'bodi vedno dlje, vedno več tvegaj'."

Otroci in mladostniki s tem izgubijo nadzor nad časom in nad svojimi obveznostmi. In kar že opažajo v njihovem centru, vedno več je nasilnih reakcij na omejitev uporabe pametnih naprav, pojasnjuje Kramli. Zato je potrebno vzpostaviti kulturo uporabe sodobne tehnologije. "Da jaz kot oče ali žena kot mati ubesedi svoje delo ali sprostitev prek telefona, tablice računalnika. Kajti ko otroku že od samega začetka njegovega razvoja opišemo svoje aktivnosti, dobi sliko, kako se nova tehnologija uporablja za delo ali zabavo."

Če starši opazijo zlorabo nove tehnologije v času, ko bi se moral otrok učiti, pa je nujno, da njeno uporabo časovno in prostorsko omejijo: "Dve uri na dan je za sprostitev dovolj, ko za šolske obveznosti ne potrebuje pametnih naprav, naj teh nima v svoji sobi, saj je skušnjava prevelika," zaključuje Kramli.

Karin Zorn Čebokli


Zadnji prispevki