Trenutno se predvaja:
10. junij 2019 ob 17:20 Novice

Stava na geotermalno energijo je draga

V Kopru nimajo podatkov o tem, ali so tla primerna za elektrarno. Pridobiti jih je mogoče samo s poskusno vrtino, ki pa stane približno 4 milijone evrov.
Poskusna vrtina za iskanje tople vode, primerne za geotermalno elektrarno. Foto: Stefan Schweihofer, Pixabay

Koprska občina se že dolgo spogleduje z možnostjo izkoriščanja geotermalne energije. Prve raziskave so pokazale, da obstajajo okvirni pogoji tudi za postavitev elektrarne. Študija, ki jo je občina naročila pri islandskem podjetju Mannvit, ugotavlja, da je podatkov premalo in da so potrebne dodatne raziskave. Te so drage in zastavlja se vprašanje, kdo jih bo plačal.

Sosednje države že imajo po eno ali več geotermalnih elektrarn. Za proizvodnjo električne energije z geotermiko se pri nas med drugim ogrevajo v Kopru. Da bi izvedeli, ali je pod njim rezervoar ustrezne temperature, 120°C, ki velja za mejno vrednost ekonomične proizvodnje električne energije, bi bilo treba izvrtati do 5 km globoko vrtino, v geološki študiji o primernosti umestitve geotermalne elektrarne navaja Adam Laslo: "Informacije, ki jih imamo, so na žalost le posredne, nimamo pa nujno potrebnih podatkov iz tal. Če želimo dobiti potrditi obstoj virov, moramo vrtati zelo globoko."

To je edini način, da izvemo, kaj je pod nami, pravi fizik Aljoša Žerjal: "Taka vrtina je vedno koristna, posebej v teh časih, ko Evropska unija forsira zeleno energijo, elektrifikacijo in podobno. Če na Obali ne gremo v to, smo mrzli."

Vrtanje bi stalo približno 4 milijone evrov. Čeprav so osnovni pogoji dobri, obstaja določeno tveganje, dodaja profesor Marko Vrabec z ljubljanske naravoslovnotehniške fakultete: "Težava je pač v tem, da so razmere ravno tam, kjer zavrtaš, lahko neustrezne. In to je nekaj, česar ne moreš ugotoviti drugače, kot da to vrtino narediš."

Pred testiranjem bi bilo treba, po mnenju župana Aleša Bržana, opraviti še dodatne raziskave: Že samo testiranje ni poceni in odločitev mora temeljiti na čim več informacijah."

Župan še pravi, da bi bilo treba doreči tudi delitev tveganja z morebitnimi investitorji. Dvajset megavatna elektrarna, o kateri se pogovarjajo v Kopru, bi sicer stala od 50 do 100 milijonov evrov.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki