Trenutno se predvaja:
14. januar 2020 ob 08:37 Novice

Domovi za starejše z januarjem dvignili cene, a ne vsi

Z januarjem so se za povišanje cen oskrbnin odločili skoraj vsi domovi za starejše na Primorskem. Med izjemami sta Center za starejše občane Lucija, ki je zasebni zavod s koncesijo, in Dom upokojencev Nova Gorica.
V Obalnem domu upokojencev nameravajo letos vzpostaviti varovani oddelek za osebe z demenco Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
V Obalnem domu upokojencev nameravajo letos vzpostaviti varovani oddelek za osebe z demenco Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

V Izoli so cene enotno dvignili za manj kot odstotek. Za prav toliko so v Ilirski Bistrici povišali oskrbo v programu institucionalnega varstva starejših oseb, v programu varstva odraslih s posebnimi potrebami pa za 1,1 odstotka. Sobe so prenovili z lastnimi sredstvi. V Obalnem domu upokojencev Koper so se stroški dela z novim letom povišali za približno 2 tisoč evrov Minimalno plačo prejema skoraj polovica zaposlenih. Predlagajo, da se za prvo skupino, to so starejši, ki zmorejo skrbeti zase in si sobo delijo, oskrbnina poveča za 1,1 odstotka, za tiste v skupini 4 pa za 1,3 odstotka. To pomeni za najmanj 7 evrov mesečno. Za letos imajo v načrtih vzpostavitev varovanega oddelka za osebe z demenco, nabor zaposlenih so okrepili z evropskimi projekti.

V Sežani se je cena dnevne oskrbnine povišala za 20 do 40 centov oziroma najmanj slab odstotek in največ 1,35 odstotka. Računajo na vključevanje v evropske projekte, nadaljevali bodo z obnovo objekta. V Novi Gorici se na osnovi podrobnih analiz zaenkrat še niso odločili za povišanje, pravi direktor Bojan Stante:

"Pri naših stanovalcih - in velja za vse starostnike v slovenskih domovih - vsako še tako skromno povišanje za njih predstavlja eno breme."

Poslovanje za zdaj nikakor ni ogroženo, pravi Stante in za marec napoveduje vnovično analizo stanja. Cen ni povišal niti Center za starejše občane Lucija. So pa v fazi optimizacije stroškov poslovanja. To bodo dosegli tudi z nepapirnatim poslovanjem, prevetritvijo pogodb z dobavitelji in nadzorom porabe energentov.

Mateja Brežan in Nataša Uršič


Zadnji prispevki