Trenutno se predvaja:
20. november 2020 ob 12:27 Novice

Število okuženih v domovih za starejše na Goriškem se še povečuje

Od 12 domov za starejše in njihovih enot so bili po doslej dostopnih podatkih regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko povsem brez okužb le v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Število okuženih v štirih domovih za starejše na Goriškem pa se še vedno povečuje. Največ novih okužb je bilo v primerjavi z včerajšnjim dnem v domu na Gradišču. Kar 47 med stanovalci in devet med zaposlenimi. Težke so razmere tudi v domu v Črnem vrhu nad Idrijo.

V domu upokojencev Gradišče je danes že 73 okuženih stanovalcev, kar je polovica vseh in kar 25 zaposlenih. Skupno je okuženih kar 56 več kot včeraj. Direktor doma Silvano Gregorič zagotavlja, da razmere obvladujejo.

Na pomoč jim je pri selitvah priskočila tudi Civilna zaščita, sicer pa so se na delo vrnile tudi upokojene medicinske sestre. Večina stanovalcev (izjema sta dva), zaenkrat ne kaže znakov hujšega obolenja, dva sta v bolnišnici. Zaposlene bodo redno testirali s hitrimi testi, prav tako stanovalce, ki bodo kazali znake okužbe. Prihodnji teden pa bodo predvidoma ponovno testirali vse. Dnevno razkužujejo celotno zgradbo in pri tem upajo, da bodo zaposleni zdržali vse napore. "V dveh enotah novogoriškega Doma upokojencev je od prve okužbe do včeraj umrlo 13 stanovalcev, večina v bolnišnici," je povedal direktor Bojan Stante.

Obenem pa se srečujejo s težkimi psihičnimi stanji stanovalcev, ker nimajo stikov s svojci. Zaradi izjemno resnih razmer v domovih starejših na Goriškem smo želeli pridobiti mnenje epidemiološke službe na NIJZ, vendar nam zaradi obremenjenosti tega niso zagotovili.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki