Trenutno se predvaja:
12. februar 2018 ob 11:46Novice

Streho gradu Rihemberk so delno obnovili

Mestna občina Nova Gorica bo prihodnji mesec dejavno iskala zasebnega partnerja za celovito obnovo srednjeveškega gradu. Ta bo letos odprl vrata obiskovalcem že aprila.
Razgled z gradu Rihemberk.
Razgled z gradu Rihemberk. Foto: BoBo

Grad Rihemberk nad Branikom je eden najmogočnejših in najstarejših gradov na Primorskem. Za svojimi zidovi skriva zgodovino osmih stoletij. Po naročilu Mestne občine Nova Gorica so pred kratkim obnovili streho nad grajsko kapelo. Ker občina nima denarja za celovito obnovo, Evropa pa ne več programov, ki bi sofinancirali tovrstne projekte, bodo del gradu ponudili zasebnemu investitorju.

Streho je bilo treba obnoviti zaradi varnostnih razlogov, je pojasnila Nataša Kolenc, vodja projekta: "Na gradu smo ob koncu lanskega leta začeli malo večje fizične posege. Obnovili smo del strehe, recimo četrtino, kjer je najbolj ogrožala obiskovalce. Gre za streho nad kapelo in notranjim vhodnim stolpom, kjer v grad vstopa največ ljudi.« Naložba je stala 42.000 evrov."

Podoba gradu daje vtis, kot da so ga srednjeveški vitezi zapustili pred kratkim. Zato se ni čuditi temu, da si ga je lani v dobrem mesecu ogledalo 4.000 ljudi. Obiskovalci so najbolj pogrešali turistične prospekte in prostor, kjer bi lahko spili vsaj kavo. "Trenutno prijavljamo dva projekta na poziv čezmejnega programa Slovenija-Italija. Tako bi uredili manjše sprejemno središče oziroma središče za interpretacijo dediščine gradu in uredili osnovno infrastrukturo, to je sanitarije za obiskovalce in kavarno. Kdaj se bo to zgodilo? Zelo optimistično: ob koncu leta 2018 bomo začeli z urejanjem. Ciljamo na sezono 2019 in naprej."

Mestna občina je letošnje leto posvetila mladim hkrati pa je tudi Evropsko leto kulturne dediščine. "Zato vabimo mlade, ki imajo kakršnekoli ideje v zvezi z izvajanjem programom - poslovne ideje, športne dejavnosti in tako naprej - , ki jih je mogoče vezati na grad Rihemberk in njegovo okolico, da te programe tudi predstavijo," je poudarila Kolenčeva.

Občina bo grad obnavljala po delih, soupravljati pa ga namerava z zasebnim kapitalom. Prihodnji mesec bodo zato organizirali informativne dneve, na katerih želijo poiskati prihodnje soinvestitorje v okviru javno-zasebnega partnerstva.

Prispevek Nataše Uršič:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki