Trenutno se predvaja:
27. januar 2021 ob 11:31 Novice

Strokovnjaki za snežne plazove preučujejo stanje na Bovškem

Včeraj so se v Trenti uspeli prebiti še skozi zadnji snežni plaz in tako odpreti interventno pot do zaselka Na Skali, kjer trenutno živi sedem ljudi.
Foto: Twitter Promet.si
Foto: Twitter Promet.si

Na Bovškem pa so tudi strokovnjaki za snežne plazove, ki skušajo čim bolj natančno popisati in dokumentirati stanje, kar bi lahko v prihodnosti koristilo tudi pri napovedovanju obsega snežnih plazov. Snežni plazovi februarja 1952, ko je nepretrgoma snežilo dva dni in je v Bovcu zapadlo 188 centimetrov snega, so v Posočju pod seboj pokopali kar 14 domačinov, tokrat je sneg na srečo zasul le ceste.

Nekatere bi veljalo trajno zaščititi, meni poznavalec snežnih plazov in sodelavec Geografskega inštituta Antona Melika ZRC Sazu Miha Pavšek. "Posebej zanimiv je pa plaz dvojček nad Klužami. V zvezi s tem bi pa veljalo razmisliti morda o trajni sanaciji galerije ali pokritem vkopanem predoru. Tako bi trajno zaščitili to pomembno prometno cesto. Najmanj kar je, narediti natančno analizo vremena in dogodkov in ob naslednji situaciji morda odreagirati prej in prej zapreti ceste"

In tudi počakati s čiščenjem ceste v nevarnih razmerah. Šele nato pridejo na vrsto raziskovalci. Ti so na terenu s posebnim laserskim skenerjem na brezpilotnem letalniku, pojasnjuje profesor za hudourništvo na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Milan Kobal. "Na posnetku bomo dobili debelino snežne odeje tudi pod krošnjami, česar z običajnim zajemom ne moremo analizirati. Potencial v nadaljevanju raziskav vidimo predvsem v simulaciji posameznih snežnih plazov, napovedovanju njihovega dosega oziroma volumna snega."

Skupaj s partnerji iz tujine in informacijskim centrom TNP v Trenti pa si želijo, da bi prav tam ustanovili tudi inštitut za preučevanje naravnih nesreč v Alpskem prostoru.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki