Trenutno se predvaja:
8. april 2021 ob 10:42 Novice

Študentje tudi v času epidemije častijo ½ litra najdragocenejše življenjske tekočine

Študentska organizacija Univerze na Primorskem in PreProstoVoljni v okviru vseslovenske študentske krvodajalske akcije pod sloganom »Častim 1/2 litra!« vabita študente še do konca tedna na krvodajalsko akcijo na Primorskem.
Akcija je izjemna tudi zato, ker mnogi po zaključku študija ostanejo zvesti darovanju krvi. Foto: Radio Koper
Akcija je izjemna tudi zato, ker mnogi po zaključku študija ostanejo zvesti darovanju krvi. Foto: Radio Koper

V družbi je vedno lažje premagati strah pred nečim novim in mladim približati pomen darovanja krvi. Vodja Centra za transfuzijsko dejavnost Izola Irena Kramar: "Vsako leto dvakrat že vnaprej računamo na te uspešne akcije, še posebej letos, ko je akcija za študente že tretjič v epidemiološkem obdobju. Za nas to pomeni dvoje: manj krvodajalcev in naraščanje potreb po krvi z vedno več bolniki na intenzivni enoti."

Na republiškem Zavodu za transfuzijsko medicino so povedali, da so zaloge krvi sicer nizke, vendar jih še uspejo pokriti. Organizacija akcije je v času epidemije nekoliko težja, vendar je odziv študentov tudi v tem obdobju zelo dober. Predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem Jure Ciglar: "V preteklih letih je bilo lažje, v času epidemije pa je drugače, saj se je prej lahko tudi več študentov odzvalo. Naša želja je predvsem, da ozavestimo študente o pomenu krvodajalstva, da lahko s tem tudi nekomu rešijo življenje."

Za udeležbo na akciji se je treba po telefonu predhodno naročiti. Študentje se lahko za darovanje krvi odločijo tudi po izteku akcije.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki