Trenutno se predvaja:
16. oktober 2019 ob 13:26 Novice

Svetnike v Bovcu razburjajo dražje plovne dovolilnice za spuste po Soči in Koritnici

Dopolnjeni odlok o spremembi plovnega režima je med bovškimi svetniki sprožil burno debato, saj se s predlogom medobčinske uprave in Občine Kobarid ne strinjajo, zato o njem niso glasovali.
Radio Koper/web|Občini Bovec in Kobarid dobita vsaka po 40 odstotkov, Tolmin pa 20 odstotkov sredstev.
Poletni turizem v Bovcu sloni na reki Soči. Foto: Radio Koper

Odlok naj bi poenotil čas plovbe na Soči in Koritnici, povečal cene dovolilnic in spremenil upravljalca vstopno-izstopnih mest. Kobariški občinski svet je omenjeni predlog sprejel prejšnji mesec, pred dnevi so ga obravnavali še v Bovcu.

Odbor za gospodarstvo in gospodarske javne službe je osnutku dodal še svoje predloge. Predlagajo, da bi se cena dovolilnic le v sezoni povečala iz treh na pet evrov, pred in po bi cena ostala enaka. Za upravljalca pa namesto Javnega zavoda za turizem Dolina Soče predlagajo koncesionarja. Statutarno pravna komisija za upravljalca predlaga Gospodarsko interesno združenje raftarjev Dolina Soče. Predsednik združenja in občinski svetnik Adis Hrovat:

"Oni so predlagali povsem iz praktičnih razlogov, če sem prav razumel. Delo naj opravljajo ljudje, ki se na to spoznajo."

Svetniki bodo o predlogih Odbora za gospodarstvo glasovali v prihodnjih dneh na dopisni seji. Župan Valter Mlekuž:

"Potem pa bodo sledila usklajevanja. Čakamo, kaj bo sprejel še tolminski občinski svet. Verjamem, da bodo imeli tudi oni določene pomisleke. Potem pa se bomo usklajevali, da končno najdemo en predlog, ki bo primeren za drugo branje."

Vsakršna sprememba odloka bo vplivala na veliko deležnikov, meni Goran Kavs, občinski svetnik in lastnik ene izmed agencij, ki ponuja izlete po Soči:

"Kakršnekoli spremembe imajo velik vpliv, ker dejansko vsa dejavnost doline, ves poletni turizem, stoji na aktivnem preživljanju prostega časa in dejavnosti, povezanimi z reko Sočo."

Odlok bo obravnaval še tolminski občinski svet. Na Bovškem menijo, da je pred začetkom nove plovne sezone pred njimi še veliko dela in usklajevanj.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki