Trenutno se predvaja:
11. september 2018 ob 17:57Novice

Table z lokalnimi toponimi v Kopru

Z njimi želijo ohraniti zgodovinsko poimenovanje in kulturno dediščino kraja.
tabla
Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
table

V sredini predsednik komisije za področje toponomastike Damian Fischer, desno podžupan Alberto Scheriani. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

V mestnem jedru Kopra bodo jutri začeli postavljati obvestilne table z lokalnimi toponimi trgov. Z njimi želijo ohraniti zgodovinsko poimenovanje in kulturno dediščino kraja. Lani je postavitev podobne table pod uradnim imenom na osrednjem Titovem trgu dvignila precej prahu. Zato se je Komisija za toponomastiko tokrat postavitve lotila drugače.

Na Vergerijevem, Martinčevem, Gimnazijskem in drugih koprskih trgih in ulicah v starem mestnem jedru bodo postavili obvestilne table z lokalnimi toponimi. Sprva jih bodo postavili 25, nato še dve na Titovem in Ukmarjevem trgu. Osem tabel pa bodo kasneje postavili na stranskih ulicah, ki prečkajo Čevljarsko ulico, je povedal predsednik komisije za področje toponomastike, Damian Fischer: "To, kar smo si mi zadali, je, da se ovrednoti zgodovina mestnega jedra, s tem, da se pokaže, da je zelo bogata zgodovinska zapuščina in je škoda, da je tudi ne bi prikazali, tako občanom kot tudi turistom."

Komisija je zgodovinske podatke imen koprskih trgov in ulic povzela iz uradnega dokumenta, imenovanega "Martissov seznam" iz leta 1884, ki je stopil v veljavo leta 1905. Pri zasnovi tabel so pridobili tudi soglasje Zavoda za naravno in kulturno dediščino, s postavitvijo pa so predhodno seznanili več kot 140 lastnikov objektov, kjer bodo table nameščene. Na koprski občini tokrat zapletov ne pričakujejo, je povedal podžupan Alberto Scheriani: "O tem obveščamo občane. Sicer pa smo tokrat obvestilnim tablam dodali tudi grb koprske občine, ki jih prvotne niso imele. Občinski svet je tudi uradno imenoval komisijo za toponomastiko, ki je v tem obdobju tudi poskrbela za informiranje javnosti."

Na občini opažajo, da je zanimanje za postavitev tovrstnih tabel tudi v zaledju.

Tjaša Lotrič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki