Trenutno se predvaja:
22. februar 2021 ob 09:00 Novice

Telekom obnavlja nekdanjo železniško postajo v Sečovljah

Ena od stavb v sklopu nekdanje železniške postaje v Sečovljah je vendarle dočakala temeljito prenovo. Pobudo je pred dvema letoma sprožila piranska občina, zanjo so se zavzemali krajani, ki želijo ohraniti kulturno dediščino ozkotirne železnice Parenzana.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Po načrtih lastnika, Telekoma, bodo dela zaključena konec aprila. V Sečovljah imajo številne zamisli, kakšne vsebine bi tam lahko ponudili. Vendar dogovora o tem ni.

Več kot sto let stara postaja Parencane v Sečovljah je spomeniško zaščitena. Zato dela izvajajo skladno s pridobljenimi dovoljenji in izhodišči piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine, pojasnjujejo na Telekomu.

Foto: Radio Koper

Propadajočo stavbo so najprej nameravali v celoti porušiti, a so se nato odločili, da jo bodo precejšen del ohranili. Sečovljani, so zadovoljni. Izplačalo se je vztrajati pri zahtevah za ohranitev železniške postaje, ki je služila nekdanjemu rudniku črnega premoga.

Predsednik Krajevne skupnosti Denis Fakin: "Moram priznati, da sem bil na začetku skeptičen, nisem verjel, da se bo tako izšlo. Zadovoljen sem, da je Telekom poslušal želje krajanov."

Foto: Radio Koper

In kakšne vsebine bi bile primerne za obnovljeno stavbo? Fakin odgovarja:

"Lahko bi bil nek muzejski prostor, ki bi vključil solinarsko delo, rudniške dejavnosti, ki so bile tu v kraju. Kakorkoli, bilo bi neko stičišče."

V Telekomu pojasnjujejo, da je njihov ključni namen obnova, medtem ko dogovora o morebitni uporabi v prihodnje ni. Koliko bodo vložili v prenovo, nismo izvedeli, ker je to poslovna skrivnost.

Na boljše čase pa čaka tudi celotno degradirano območje opuščenega rudnika. Večina zemljišč je prav tako v lasti Telekoma in je srednjeročno predvidena za prodajo. Piranski občinski svet je sicer za ta prostor na meji krajinskega parka že pred več kot desetletjem sprejel podrobni prostorski načrt.

Ta predvideva gradnjo zdraviliškega sklopa s hotelom in termami, muzejski park in nov vhod v Krajinski park Sečoveljske soline.

Lea Širok


Zadnji prispevki