Trenutno se predvaja:
29. april 2021 ob 15:18 Novice

Težave Hita se poznajo tudi v občinski blagajni

Hit postopno odpira gostinske lokale, igralnice pa ostajajo zaprte. Družba zmanjšuje število zaposlenih, vsak mesec pa ustvari več kot milijon evrov izgube. Ker ni prihodkov, ima težave tudi Mestna občina Nova Gorica.
1440 zaposlenih v Hitu je na čakanju na delo. Foto: BoBo
1440 zaposlenih v Hitu je na čakanju na delo. Foto: BoBo

Prvi val epidemije je poslovanje družbe Hit zaustavil za dobre tri mesece, drugi val pa je to dejavnost popolnoma ohromil. Mesečno družba pridela kar 1,1 milijona evrov izgube. Pomembno pomoč je z ukrepi čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa in pokrivanja fiksnih stroškov prispevala vlada, pove Lavra Peršolja. "Te pomoči je bilo s strani države za družbo Hit za okoli 10 milijonov evrov."

Pomemben dejavnik pa je, da je družba v krizo vstopila z izjemno nizko zadolženostjo, najnižjo v zadnjih 20 letih. Potrebne so prilagoditve, med njimi tudi zmanjševanje števila zaposlenih. Družba ima trenutno 1592 zaposlenih, kar je 140 manj kot pred začetkom epidemije. "Gre predvsem za zaposlene, ki se jim je iztekla pogodba za določen čas, nekaj pa je bilo predčasnih upokojitev." 1440 zaposlenih je na čakanju na delo. Sicer pa so začasno zaprtje izkoristili za posodobitev ponudbe, dodaja Peršolja: "Tako smo prenovili gostinsko ponudbo v centru Park, vpeljali nov informacijski sistem za gostinstvo in turizem, nov sistem za razporejanje in evidentiranje delovnega časa."

Izpad Hitovega poslovanja se iz naslova koncesije močno odraža tudi v proračunu Mestne občine Nova Gorica. Župan Klemen Miklavič: "To je eno najtežjih obdobij v finančnem smislu, odkar obstaja Mestna občina Nova Gorica. Vsak mesec izgubimo več sto tisoč evrov. To je denar, ki bi ga sicer investirali v razvoj, v ceste, infrastrukturo. V tiste projekte, ki prinašajo našim krajem gospodarsko in družbeno rast."

Tako v Hitu kot v lokalni skupnosti so prepričani, da bi igralnice vsaj delno lahko odprli. Opažajo namreč, da potencialni italijanski gostje preko Slovenije odhajajo v sosednjo Hrvaško, kjer igralnice delujejo.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki