Trenutno se predvaja:
26. februar 2021 ob 15:49 Novice

"To, da si lahko privoščimo kavo, nam daje občutek normalnosti."

Dežela Furlanija Julijska krajina je rumeno obarvana, kar v Italiji pomeni, da bari in restavracije gostom ob mizah strežejo do 18. ure, trgovine kupce sprejemajo glede na velikost prostorov, odprti so muzeji in razstavišča.
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vsaj do 5. marca ostajajo zaprta gledališča in kinodvorane, bazeni, fitnesi in smučišča. Če si k našim zahodnim sosedom želimo na izlet ali na kavo, za to potrebujemo negativen test na coronavirus, ki ni starejši od 48 ur.

Sonce in spomladanske temperature so na tržaško nabrežje danes privabile številne sprehajalce, željne sprostitve in čim prejšnje vrnitve v ustaljene tirnice. Mednje seveda sodi tudi priljubljena kava.

"To, da smo rumeni in da si lahko privoščimo kavo ali toplo čokolado, nam daje občutek normalnosti."

"Ohranjamo razdaljo in spoštujemo predpise. Sem zahajamo zato, ker lahko sedimo na odprtem."

Gostov je pred priljubljeno kavarno na glavnem tržaškem trgu toliko, da je na prosto mizo treba počakati v vrsti. In če se Tržačani počasi, a vztrajno vračajo v običajno vsakdanjost, pa med njimi ni tujih obiskovalcev. Pogrešajo jih tudi trgovci, ki v drugem valu niso zapirali trgovin.

Massimiliano Pertot vodi trgovino s čevlji s 44-letno tradicijo: "Pogrešamo slovenske in hrvaške kupce, potem ves ta smart working; ljudje, ki delajo od doma, ne rabijo čevljev, ne rabijo jopičev."

V Trst se po nakupih ali na izlet lahko odpravimo zgolj z negativnim molekularnim ali antigenskim testom, ki ni starejši od 48 ur. Ob sebi je treba imeti tudi izjavo, v kateri je navedeno, kam ste namenjeni, podatke pa je potrebno pred tem posredovati tudi pristojnemu zavodu za zdravstveno varstvo. Če ste covid že preboleli ali pa prejeli oba odmerka cepiva, se pravila ne spreminjajo.

Špela Lenardič


Zadnji prispevki