Trenutno se predvaja:
25. februar 2020 ob 12:40 Novice

Topla zima ni po godu kmetijstvu

Izjemno topla zima omogoča večje preživetje škodljivih organizmov. To pa v prihodnje potencialno pomeni težave v kmetijstvu. Tako v sadjarstvu, oljkarstvu kot tudi poljedeljstvu.
Foto: KGZS
Foto: KGZS

Kot vse kaže bo letošnji februar drugi najtoplejši v času sledenja podatkov. Zato se tako v zemlji kot tudi v zraku v večjem številu ohranjajo škodljivi organizmi. V poljedelstvu so trenutno že vzklila ozimna žita, nekatera že rastejo. Kako nanje vplivajo visoke temperature pa specialistka za poljedelstvo Anka Poženel.

"Nekateri posevki, ki niso še bili dognojeni z dušikom, so porumeneli in jih je potrebno čimprej dognojiti. Sicer pa pričakujemo, da bo lahko nekaj bolezni na žitih. Pri koruzi koruzni hrošč, tudi strune. Vsi talni škodljivci preživijo, tudi ostali, na primer uši in različne bolezni."

Podobno stanje je v sadjarstvu., kjer faza brstenja prehiteva za dober teden. Kljub visokim dnevnim temperaturam pa to nekoliko zadržujejo nizke nočne temperature. Vendar te vremenske razmere napovedujejo večji pojav škodljivcev, nam je povedal specialist za sadjarstvo Vasja Juretič.

"Predvsem so tu že v samem razvoju kaparji, pa plodova vinska mušica, marmorirana smrdljivka, nov škodljivec, ki nam bo v letošnjem letu zagotovo povzročil kar velike težave."

Zato pred dežjem svetujejo škropljenje sadnih dreves z bakrovimi pripravki, še posebno marelic in breskev. Tudi pri oljkah se utegne zgoditi večji pojav oljčne muhe, opozarja specialist za oljkarstvo Matjaž Jančar, saj je le ta preživela v večjem številu. Vse pa je odvisno od nadaljnjih vremenskih razmer.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki