Trenutno se predvaja:
24. junij 2020 ob 15:30 Novice

Trije dijaki v Kopru okuženi s koronavirusom

Včeraj so tri nove primere okužb potrdili v Kopru. Na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje so pojasnili okoliščine okužb, zaradi katerih je 13 oseb v karanteni.
Foto: Radio Koper/Tjaša škamperle
Foto: Radio Koper/Tjaša škamperle


Epidemiolog dr. Boris Kopilovič je pojasnil:

»Pri treh dijakih smo potrdili virus, pri prvem v ponedeljek, pri dveh včeraj. Prvi se je verjetno okužil v Srbiji, od koder je prišel pred časom, od njega sta se okužila še dva. Vsi trije bivajo v dijaškem domu, kjer so zdaj v izolaciji. Ko so bili potencialno kužni, so bile te osebe na več zabavah."

Neuradno sta bili zabavi na Pomjanu in v Starem trgu pri Ložu.

"Anketirali smo vse okužene in odredili karanteno za 13 oseb, s katerimi so imeli okuženi tesne stike. Epidemiološka preiskava še traja, verjetno bo odrejenih karanten še več. Gre predvsem za za sošolce in prijatelje, ki so bili na teh zabavah. Zato bi še enkrat pozval, zabave z več kot 100 ljudmi na istem prostoru, niso na mestu. Virus kroži, lahko se okuži še dodatno število ljudi."

Po naših informacijah se je več profesorjev Gimnazije Koper odločilo za testiranje.

"Zanimanja za testiranje je res več, a glavni ukrep, ki ga mi izvedemo in je pomemben, je karantena za visoko rizične stike. Testiranje je lahko negativno, če nimamo kliničnih znakov, potem pa oseba zboli in je pozitivna."

Pred dnevi se je podobno kot med dijaki okužba širila tudi po zabavi v Seči.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki