Trenutno se predvaja:
16. maj 2018 ob 08:47Novice

Tržne najemnine se zvišujejo, a manj od prodajnih cen nepremičnin

Srednja najemnina za stanovanja je lani v Sloveniji znašala 250 evrov na mesec, oziroma v povprečju 5,3 evra na kvadratni meter, pravi statistika.
Koper, staro mestno jedro
Pomemben delež pri najemih stanovanj imajo v Kopru tudi študentje. Na sliki Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Foto: Radio Koper

Statistični izračun temelji na podatkih, ki jih v evidenco nepremičnin sporočajo najemodajalci, ti pa, vsaj nekateri, iz davčnih razlogov raje navajajo nižje vrednosti od dejanskih. Zato je bila najemnina v resnici tudi kaj višja.

Tržne najemnine se zadnja leta zvišujejo, a bistveno počasneje kot prodajne cene nepremičnin. Lani so v primerjavi z letom prej zrasle za deset evrov. Najvišje so bile v Ljubljani, znašale so 320 evrov, v Izoli in Piranu so se gibale okrog 300 evrov, v Ajdovščini, Vipavi in Postojni 170, v Kopru in Novi Gorici pa 250 evrov.

Prav novogoriški najemni trg sodi med bolj dinamične v državi. Sosednja Gorica in Nova Gorica praktično delujeta kot enoten najemni trg za stanovanja. Pričakovati je bilo, da dejavnost najemnega trga v Novi Gorici poganja tudi povpraševanje Italijanov z druge strani meje, vendar temu ni bilo tako. V zadnjih dveh letih je namreč na slovenski strani razmeroma malo evidentiranih najemov, pri katerih so najemojemalci Italijani.

Za Koper je poleg sezonske usmerjenosti lastnikov stanovanj v kratkoročno oddajanje turistom značilno tudi stalno povpraševanje po dolgoročnejših najemih stanovanj za počitniške namene. Poleg tega Koper kot obmorsko mesto zaradi klime, pa tudi delovnih mest v turizmu, privablja nove začasne in stalne prebivalce, pomemben delež pri najemih stanovanj pa imajo tudi študentje, ki študirajo na primorski univerzi in največkrat iščejo stanovanja v Kopru.

Med večjimi mesti je sicer oddaja stanovanj najbolj donosna v Celju in Mariboru, kjer so tržne vrednosti stanovanj v primerjavi z Ljubljano in Obalo v povprečju za okoli polovico nižje, medtem ko je povprečna najemnina nižja le za približno tretjino.

Jasna Preskar


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki