Trenutno se predvaja:
10. julij 2018 ob 15:49Novice

Tudi letos poletne ambulante za turiste v občinah, kjer letujejo

Splošni zdravniki in pediatri zdravstvenih domov v slovenski Istri so tudi letos poleti dodatno in izven svojega rednega delovnega časa angažirani v poletnih oziroma turističnih ambulantah.
Fotografija je simbolična Foto: BoBo

Splošni zdravniki in pediatri zdravstvenih domov v slovenski Istri so tudi letos poleti dodatno in izven svojega rednega delovnega časa angažirani v poletnih oziroma turističnih ambulantah. Programe posebej financirajo posamezne občine. Namenjeni so domačim in tujim turistom, ki v določeni občini tudi letujejo. Običajno ne gre za najnujnejše primere. Za te je ves čas organizirana nujna medicinska pomoč s podporo Splošne bolnišnice Izola. Ob tem v zdravstvenih domovih poudarjajo, da so domačini, ki imajo izbranega zdravnika na Obali, dolžni tudi v poletnem času poiskati zdravniško pomoč pri svojem ali pri zdravniku, ki ga med odsotnostjo nadomešča.

V Kopru ni ambulante, ki bi bila posebej namenjena turistom. Obiskovalce običajno napotijo v urgentno ambulanto, kjer dežurstvo opravljajo tako zdravniki zdravstvenega doma kot koncesionarji. Strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak: "Urgentno ambulanto smo mi že zdavnaj organizirali izven ambulant svojih zdravnikov. Imamo jo locirano tukaj, v novem zdravstvenem domu na Bonifiki, in deluje od 7. do 20. ure."

Tiste brez ustreznega zavarovanja prvi pregled stane približno 16 evrov, še pravi Kolander Bizjakova, izpostavlja pa: "Večji problem imamo z našimi zavarovanci, ki jim ni jasno, da je urgentna ambulanta samo za res nujne primere. Ljudje gredo na dopust z rano na kolenu in si jo hodijo previjat k nam. To je delo njihovega izbranega zdravnika, ne nas."

V izolskem zdravstvenem domu imajo že drugo leto zapored ločeno organizirano ambulanto za turiste, ki letujejo na območju občine. Ob delavnikih turistična ambulanta za odrasle poteka v prostorih medicine dela med 14. in 16. uro, dežurne pediatrinje pa otroke izmenjaje sprejemajo med 13. in 15. uro. Zdravnica Marisa Tuljak Višnjevec: "Tako smo se odločili, ker je to najbolj prijazen način obravnave in dostopnosti pacienta, posebno če pomislimo na turiste, ki potrebujejo storitev, ki ni nujna, ker nujna pomoč teče od 7. do 20. ure, ne glede kdo, ne glede kdaj."

Poletna ambulanta v Zdravstvenem domu v Luciji nudi nujno medicinsko pomoč vsak dan, in sicer med sedmo uro in polnočjo. Namenjena je dopustnikom v občini Piran. V istem času pa je ekipa pripravljena tudi na nujna posredovanja z reševalnim vozilom tako pri turistih kot pri domačinih. Pediater je na voljo vsak delovnik od 7. do 20. ure.

Prispevek Mateje Brežan:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki