Trenutno se predvaja:
21. avgust 2019 ob 11:22 Novice

Tudi na Goriškem deficit tehničnih kadrov

Na območju Goriške območne službe zavoda za zaposlovanje so v juliju zabeležili porast števila brezposelnih oseb, kar pa je običajen pojav. Sicer pa se število aktivno delovnega prebivalstva povečuje.

Zaposlenost na Goriškem se povečuje. Konec maja je bilo skoraj 48 tisoč delovno aktivnih, je povedala direktorica območne službe zavoda za zaposlovanje Vesna Petric Uran.

"Kar je za 3,6 odstotka več kot v istem obdobju lanskega leta. Prav tako je odstotek delovne aktivnosti v Goriški regiji zrasel in je višji od slovenskega povprečja."

Trenutno je na Goriškem 2750 brezposelnih, kar pomeni, da je bil julija večji priliv na zavod. To se pojavlja vsako leto.

"To pomeni, da se je prijavilo nekoliko več šolnikov, ki so jim potekle pogodbe za določen čas. Seveda pa nekje v septembru, oktobru pričakujemo zaradi tega tudi večji odliv."

Je pa sicer struktura brezposelnih nekoliko slabša od slovenskega povprečja.

"Kjer imamo nadpovprečne številke, je pri brezposelnih starejših. Od petdeset in tudi šestdeset let naprej."

Največ povpraševanja je po delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu, gostinstvu in voznikih težkih tovornjakov. Primanjkuje profilov tehnične stroke in visoko izobraženih s področja strojništva in elektrotehnike. Glede na trende se pričakuje, da bo do konca leta brezposelnost v Goriški regiji še upadla.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki