Trenutno se predvaja:
3. julij 2019 ob 18:54 Novice

Tudi na Severnem Primorskem se ubadajo z vodo

Na kmetijskem ministrstvu so tokrat napovedali, da se bo dolgo pričakovana obnova vodnega zajetja Vogršček začela pozno jeseni.
Zadrževalnik Vogršček v Vipavski dolini.

Namakanje kmetijskih površin v zgornji Vipavski dolini iz vodnega zajetja Vogršček je v interesu države in smiselna so pričakovanja, da začnejo ta projekt uresničevati čez tri leta. To je ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec poudarila na včerajšnjih pogovorih s predstavniki ajdovske in vipavske občine ter po ogledu zadrževalnika Vogršček. Dolgo napovedana obnovitvena dela na njem naj bi se pozno jeseni vendarle začela.

Tako je v načrtu kmetijskega ministrstva - obnova pregrade po koncu letošnje namakalne sezone. Nekaj manj kot štiri milijone evrov bo zagotovil kmetijski sektor, preostalih šest milijonov okoljsko ministrstvo. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec pojasnjuje: "Trenutno je v končni fazi objava javnega razpisa za izbiro izvajalcev."

S prvotnih štirih milijonov se je vrednost obnove pregrade Vogršček dvignila na deset milijonov evrov. O razlogu državni sekretar na omenjenem ministrstvu Jože Podgoršek: "Prvotno je bila sanacija mišljena kar skozi pregrado .... Verjetno bi čez nekaj let prišli do podobne situacije, kot je zdaj."

Zato bodo zgradili poseben predor za odvzem vode. Te je v Vogrščku dovolj tudi za namakanje zgornje Vipavske doline, je prepričan ajdovski župan Tadej Beočanin: "Občina bo v prvih dveh letih namenila okrog milijon evrov za samo pripravo dokumentacije in vseh potrebnih soglasij. Naprej je strošek izgradnje predviden nekje okrog deset milijonov evrov."

V vipavski občini bodo po besedah župana Gorana Kodelje pripravili oceno, koliko bo to stalo kmete: "Mislim, da bo na tej osnovi odziv pozitiven. Moramo delati na tem, da bodo ljudje razumeli, da gre zares in da je to prava stvar."

Pridelovalci večjih težav z namakanjem iz Vogrščka za zdaj nimajo - razen mogoče slabšega pritiska v ceveh, pogosto zamazanih filtrov in urnika, ki je posledica nižjega vodostaja v zajetju.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki