Trenutno se predvaja:
28. januar 2021 ob 09:01 Novice

Tudi prihodnje leto bo za šolarje na Škofijah posebno in zahtevno

V tem letu se bo začela gradnja nove šole na Škofijah. To bo povzročilo reorganizacijo pouka, saj v kraju ni dovolj nadomestnih lokacij, kjer bi ga izvajali v času gradnje. Najbolj verjetna, a še ne dokončna, se zdi možnost, da se bodo vozili v Koper.  
Foto: Radio Koper/studio.A+V
Foto: Radio Koper/studio.A+V

Predstavniki šole, krajevne skupnosti in občine so kar nekaj časa iskali možnosti, kako med gradnjo novih prostorov organizirati pouk za več kot 300 šolarjev. Najprej so pogledovali proti sosednjim krajem, Dekanom, Hrvatinom, a na koncu našli rešitev v Kopru. Dokončne odločitev sicer še ni, a najbolj verjetno se zdi, da se bodo učenci s prihodnjim šolskim letom šolali v prostorih nekdanje upravne enote. Za to bo morala občina nekdanje uradniške pisarne na trgu Brolo še preurediti, celo sanirati, saj del ni ne primeren ne varen. V Koper jih bodo vozili z avtobusi. Za najmlajše, prvo- in drugošolce pa bodo nadomestne prostore vendarle našli bližje: v zadružnem domu in mogoče v prostorih župnišča.

Z Mestne občine Koper glede informacij o selitvi učencev v Koper pravijo:

"Pristojne službe skupaj z vodstvom šole nadomestno lokacijo za učence OŠ Oskarja Kovačiča Škofije še usklajujejo in jo bodo najprej predstavile staršem otrok, saj je prav, da se o tem seznanijo iz prve roke. Od tega, kam bomo začasno premestili osnovnošolce Škofij, je odvisna tudi dinamika projekta novogradnje šole. Trenutno pridobivamo mnenja na izdelano projektno dokumentacijo, vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja bomo vložili v kratkem."

Nova šola z 18 oddelki bo preplet terasaste in stopničaste oblike. Del glavnega vhoda bo tudi nova knjižnica z možnostjo javne rabe za krajane. Rešitev, ki jo je občina izbrala na javnem natečaju, predvideva tudi novo prometno ureditev v okolici šole.

Nov objekt bodo zgradili na delu sedanje šole, zato je že zdaj jasno, da bo tudi prihodnje leto za šolarje na Škofijah posebno.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki