Trenutno se predvaja:
20. november 2020 ob 07:36 Novice

Tudi Tradicionalni slovenski zajtrk letos na daljavo

Danes obeležujemo dan slovenske hrane, katerega osrednji del je vsako leto Tradicionalni slovenski zajtrk. Tudi letos, vendar bo zaradi epidemioloških razmer potekal nekoliko drugače. Tako kot pouk, na daljavo.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Letošnji jubilejni Slovenski zajtrk poteka pod sloganom 'Zajtrk z medom - super dan'. Zaradi epidemije ne v šolah in vrtcih, pač pa na daljavo. Kmetijski minister Jože Podgoršek: "Tudi šolsko ministrstvo smo prosili, da tudi pri pouku na daljavo spregovorijo o slovenski hrani, o tem, kako je hrana iz lokalnega okolja pomembna odločitev pri nakupu, kako je težavno delo na kmetiji, kako se hrana sploh prideluje."

Ko bodo razmere dopuščale, pa bodo v šolah in vrtcih izpeljali Slovenski zajtrk. Ozaveščanje in spodbujanje širše javnosti o pomenu doma pridelane hrane je v desetletju obrodilo sadove, je prepričan Podgoršek: "Menimo, da je dan slovenske hrane upravičil svoj namen. Naj omenim, da je bilo v preteklih devetih letih razdeljenih prek 2,5 milijona zajtrkov slovenskega porekla na ta dan. To je številka, ki obeta. Toliko obrokov je bilo razdeljenih v šolah in vrtcih z jasnim sporočilom."

Govorimo o vzgoji generacij, ki bodo v prihodnje pomembno krojile odnos do pridelave in uporabe lokalno pridelane hrane. Slovenija je namreč na področju samooskrbe še vedno razmeroma šibka, razen pri živinorejski pridelavi, izjemno šibka pa je pri pridelavi svežega sadja.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki