Trenutno se predvaja:
19. februar 2021 ob 13:09 Novice

Turistični vodniki vabijo na spletne vodene oglede

Praznovanje ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov, ki ga obeležujemo 21. februarja, so v Društvu regionalnih vodnikov Slovenije letos prestavili na splet.
Virtualna vodenja so čez noč postala nova realnost turističnih vodnikov. Foto: MMC RTV SLO
Virtualna vodenja so čez noč postala nova realnost turističnih vodnikov. Foto: MMC RTV SLO

Od danes pa vse do nedelje zvečer bo na njihovi spletni, Facebook in YouTube strani ARGOS (Association of Regional Tourist Guides of Slovenia) več kot 40 vodenih virtualnih ogledov vse od Pirana do tematske poti Na svoji zemlji v Baški grapi, Plečnikovega vrta vseh svetih, dvorca Visoko in številnih drugih kotičkov Slovenije.

Ob svojem prazniku pa opozarjajo tudi na težave licenciranih vodnikov, ki jih je epidemija močno prizadela.

20-minutni brezplačni spletni ogledi potekajo v živo s terena, drugi v obliki predstavitve ali so posneti vnaprej, obiskovalci pa lahko postavljajo tudi vprašanja. Virtualna vodenja so čez noč postala nova realnost turističnih vodnikov, zamisel je, da bi zaživela celo posebna spletna platforma z vodenji po Sloveniji. Si pa za brezplačno promocijo države želijo denarne podpore.

Mateja Kregar Gliha iz Društva regionalnih vodnikov Slovenije, pravi: "Doseg je namreč veliko večji kot takrat, ko imamo obiskovalce v živo. Takrat je stik pristen, medtem ko takole na daljavo jih malo podražimo, da zagotovo v Slovenijo pridejo."

Kot napoveduje Alenka Pahor Žvanut iz Slovenske turistične organizacije, bodo tako kot prvič lani za podporo projektom turističnim vodnikom objavili poziv, vsoto so podvojili:

"Imamo predvidenih 300.000 evrov razpoložljivih sredstev, poziv pa bomo objavili, ko bomo stopili v rumeno fazo."

Turistični vodniki izpostavljajo tudi problematiko dela na črno in pomanjkanja nadzora turističnega vodenja, predvsem tujih skupin.

"Praktično neokusno je, da domačini sedimo doma, prosimo za državno pomoč ali pa nabiramo evre za svoje prispevke, ker lani v poletni sezoni naši prispevki niso bili plačani, na drugi strani pa tujci brez težav predstavljajo naše destinacije, tako da mislim, da tukaj bi se lahko država malo bolj potrudila,"še dodaja Mateja Kregar Gliha in opozarja še na to, da so na ministrstvih za promocijo Slovenije pri predsedovanju svetu EU namesto profesionalnih turističnih vodnikov vključili kar študente.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki