Trenutno se predvaja:
3. december 2019 ob 08:39 Novice

Turizem bo mlade vrnil v Rezijo

Italijanska dolina Rezija pod Kaninom, ki je dom tudi pripadnikom slovenske narodne skupnosti, svojo zgodovino, kulturno dediščino in neokrnjeno naravo obiskovalcem predstavlja v dveh muzejih in naravnem parku Julijskih Predalp.
Foto: Matjaž Zaplotnik
Foto: Matjaž Zaplotnik

Domačinom kruh reže prav turistična ponudba in v njej vidijo tudi edino priložnost za vrnitev mladih. Ob cerkvi na Ravanci, eni od sedmih vasic iste občine, Rezijani predstavljajo 100 kvadratnih kilometrov svojega naravnega parka. Giulio Goi pojasnjuje: "Vsaj 3 tisoč obiskovalcev letos si je v naših prostorih ogledalo predstavitev naravnih posebnosti, pa tudi kulturnih in enogastronomski značilnosti."

V Kulturnem domu, popotresnem darilu Jugoslavije, plesne korake in glasbeno znanje nabirajo člani folklorne skupine, ki je stara že 180 let. Na Solbici sta muzej brusačev in etnografski muzej, ki si ga je v dveh letih odgledalo dobrih 10 tisoč ljudi. Luigia Negro je pripračana, "da je to dokaz, da je to, kar smo naredili prav in zato smo zelo veseli." Prav v tem muzeju so uspeli obiskovalcem in tudi domačinom na primeren način predstaviti dejstvo, da sodi rezijanščina v družino slovenskih narečij. Županja Rezije Anna Micelli ob tem dodaja: "Vsi poznamo težave te doline. Zadnja leta se je veliko ljudi odselilo, tako, da nas je ostalo le 970 duš."

Rezijani bodo doma ostali le, če bodo imeli delo. In le delo bo mlade vrnilo v Rezijo. V skoraj nedotaknjeni naravi bi ga našli prav v turizmu.

Mirjam Muženič


Zadnji prispevki