Trenutno se predvaja:
23. januar 2020 ob 15:39 Novice

Udeležba v programu ZORA: goriška zdravstvena regija vodilna, koprska na repu

V zadnjih 17 letih, odkar v Sloveniji deluje preventivni presejalni program ZORA, se je pojavnost raka materničnega vratu več kot razpolovila. Preventivnih pregledov vsake tri leta se v povprečju udeležuje več kot 70 odstotkov žensk.
V koprski zdravstveni regiji je precepljenost proti HPV virusu več kot 50-odstotna. Foto: BoBo
V koprski zdravstveni regiji je precepljenost proti HPV virusu več kot 50-odstotna. Foto: BoBo

Udeležba je najslabša v koprski zdravstveni regiji, najvišjo pa beležijo na Goriškem. Za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu odloči kar 80 odstotkov žensk.

Spodbudni rezultati na Goriškem
Očitno je na Goriškem javnost bolj ozaveščena o drugem najpogostejšem raku pri ženskah v starosti do 45 let. V Novi Gorici so spodbudne rezultate ob mednarodnem tednu raka materničnega vratu predstavili različni strokovnjaki in ob tem poudarili, da je cepljenje najbolj varen in učinkovit način proti zaščiti: "Če je ženska cepljena proti virusu HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo dobila diagnozo raka na materničnem vratu, izjemno majhna," je povedala doktorica Mojca Miholič iz Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani. Ginekologinja v šempetrski bolnišnici Alenka Zavrtanik o tem, da je cepivo varno: "To je edino cepivo, za katerega je Svetovna zdravstvena organizacija izdala proglas, da je ekstremno varno."

Na primarni ravni odkrite skoraj vse predrakave spremembe
Na severnem Primorskem je delo ginekologov na primarni in sekundarni ravni zelo dobro, zato so na tem področju odkrije skoraj vse predrakave spremembe, še dodaja Zavratnikova: "Če histološka analiza pokaže predrakave spremembe so zdravljene z minimalno invazivnimi postopki, vse to pa bi bilo nepotrebno, če bi bile te ženske cepljene."

Jana Herega je redno obiskovala preventivne preglede vendar je pri 35 letih izvedela za diagnozo. Sledila je terapija in ozdravitev: "Veseli me, da imamo starši možnost, da nam država omogoči sredstva za cepljenje proti HPV virusu. Ko bo moja hči doživela to starost, bo definitivno cepljena. Po posvetu z več zdravniki pa sem, ko je bil primerno star, cepila tudi svojega sina."

Bo rak materničnega vratu prvi, ki ga bodo popolnoma ustavili?
V zadnjem času v Sloveniji za rakom materničnega vratu v povprečju letno zboli približno 120 žensk. Prav vsak primer je preveč, saj strokovnjaki že ugotavljajo, da bi lahko bil to prvi rak, ki ga bodo z nadaljevanjem trenda zgodnjega odkrivanja uspeli popolnoma ustaviti. Slovenija se že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka, pravi Urška Ivanuš, vodja oddelka in državnega programa ZORA na Onkološkem inštitutu: "To je res izjemen uspeh, saj je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji v preteklosti med največjimi v Evropi. Rekordno malo raka materničnega vratu smo zabeležili v letu 2017, ko je Register raka RS zabeležil 85 novih primerov." Kljub optimizmu je treba podatke vsaj še nekaj let spremljati z zadržanostjo, pravi zdravnica.

Ključ do uspeha je odzivnost žensk
Preventivnih ginekoloških pregledov z jemanjem brisa vsake tri leta se najslabše udeležujejo ženske med 50. in 64. letom. Gledano po zdravstvenih regijah je koprska na repu in udeležba v programu ZORA še pada. Ginekologinja in porodničarka Andreja Smajila iz koprskega zdravstvenega doma izpostavlja: "Po novih rezultatih so ogrožene gospe tudi pred 50. letom, je pa res, da težje primere raka materničnega vratu ugotavljamo predvsem pri populaciji nad 50. letom, pri gospeh, ki vrsto let niso bile na pregledu."

Preventivno delovanje pa dosega tudi mlade deklice. Kaj pa dečki?
Dokazano je namreč, da na nastanek raka materničnega vratu vpliva tudi dolgotrajna okuženost s humanim papiloma virusom, kar običajno ženske niti ne zaznajo. Cepljenje je brezplačno in prostovoljno, prvi odmerek dobijo deklice v 6. razredu osnovne šole. Nacionalni program plača obe potrebni cepljenji.

V koprski regiji je cepljena več kot polovica deklic, s 77 odstotki so daleč spredaj v Piranu, sledita Ilirska Bistrica in Postojna. Epidemiolog Boris Kopilović s koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje: "V Kopru je cepljenih 43 odstotkov deklic, v Izoli pa celo samo 41 odstotkov."

Pri spolnih odnosih ali intimnih stikih se s tem virusom lahko okužijo tudi moški. Pri njih okužba poteka še bolj prikrito kot pri ženskah, žal še niso deležni brezplačnega cepljenja. So pa vse večje težnje po tem, da bi začeli cepiti tudi dečke že v naslednjem šolskem letu.

Nataša Uršič in Mateja Brežan


Zadnji prispevki